Centrul de Permananenţă de la Anina, care asigura servicii medicale de urgenţă, a fost închis de la data de 1 iunie, a.c., astfel că locuitorii oraşului au rămas lipsiţi complet de servicii medicale. Singura salvare rămâne ambulanţa! Reamintim că, din anul 2011, Spitalul Orăşenesc Anina a fost închis, Centrul de Permanenţă din fostul oraş minier rămânând ca o unică şi insuficientă unitate, totuşi, utilă în cazul unor probleme medicale urgente. Însă, de la începutul acestei luni şi Centrul de Permanenţă şi-a închis porţile!
În faţa acestei situaţii, primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu, a trimis scrisori disperate către Instituţia Prefectului Caraş-Severin şi către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, directorului Dragoş Luca. Prezentăm cele două scrisori, integral (subtitlurile ne aparţin):
„Doamnă prefect, sunt consecinţe grave!”
Către
Instituţia Prefectului Judeţul Caraş-Severin
Doamnei prefect Florenţa ALBU
Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă faptul că începând cu data de 01.06.2017 a fost închis Centrul de Permanenţă Fix Anina, fapt care are consecinţe grave asupra sănătăţii cetăţenilor din oraş, lăsaţi fără asistenţă medicală de urgenţă, în condiţiile în care foarte mulţi sunt vârstnici care provin din minerit, suferind de boli specifice acestei meserii şi pentru care este vitală menţinerea în funcţie a Centrului de Permanenţă.
Vă ataşam la prezenta scrisoarea noastră nr. 4183/13.06.2017 adresată Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, domnului director dr. Dragoş LUCA, cu rugămintea ca, în calitatea dumneavoastră de reprezentant al Guvernului României în teritoriu, să luaţi toate măsurile legale ce se impun pentru continuarea funcţionării Centrului de Permanenţă de la Anina.
Primar Administrator public
Ing. Gheorghe ROMÂNU Ing. Dan VLAD
„Domnule director Luca, dumeavoastră decideţi desfiinţarea!”
Către Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin
Domnului director dr. Dragoş Luca
Primăria oraşului Anina, în calitate de Autoritate Administrativă Locală ce reprezintă cetăţenii cetăţenii oraşului Anina, cei care sunt principalii beneficiari ai serviciilor Centrului de Permanenţă Fix Anina, revenim prin intermediul prezentei la solicitarea din 21.09.2016, prin care vă solicităm sprijinul în rezolvarea problemei apărute în cadrul acestei instituţii, şi anume asigurarea personalului medical necesar pentru asigurarea funcţionării acestuia deoarece la ora actuală, după cum bine ştiţi, acesta se află în faza de desfiinţare, dumneavoastră fiind cel care decide amplasarea, funcţionarea sau desfiinţarea acestor unităţi sanitare.
La Anina se închide, la Soceni se deschide un nou Centru de Permanenţă! Care e logica?!
Nu putem rămâne indiferenţi faţă de ce se întâmplă cu Centrul de Permanenţă Anina, mai ales când în judeţ sunt înfiinţate centre de permananenţă noi în baza deciziei dumneavoastră (mai exact în localitatea Soceni, aflată la o mică distanţă faţă de Reşiţa) şi tot în baza deciziei dumneavoastră sunt mutaţi doctorii care ar trebui să activeze la Anina. Localitatea Soceni, pe lângă faptul că poate beneficia de servicii medicale în Reşiţa, aflându-se la doar 14 km distanţă, nici nu prezintă un număr mare de beneficiari, cel puţin comparativ cu oraşul Anina.
„Aveţi o problemă cu noi?! Nu ne vine să credem!”
Ne este greu să credem că dvs., cel care aţi avut un cuvânt important la desemnarea pentru închiderea Spitalului Anina în anul 2011 să aveţi vreo problemă cu localitatea noastră şi să ne lipsiţi şi de aceste servicii, atât de importante pentru cetăţeni.
Ambulanţa, o palidă speranţă!
Mai concret, Staţia de Ambulanţă Anina, care funcţionează actualmente cu o singură autospecială şi nu reuşeşte să rezolve toate cazurile în timp util, va fi şi mai ineficientă dacă, odată cu desfiinţarea Centrului de Permanenţă Anina, bolnavii se vor îndrepta doar către Salvare, neavând alte posibilităţi, cea mai apropiată secţie fiind la Reşiţa sau Oraviţa, în coniţiile unui drum dificil de parcurs.
„Ce rost mai are Direcţia de Sănătate Publică?!”
Me întrebăm, atât Administraţia Publică Locală, cât şic etăţenii care vin în audienţe la noi, ce sprijin oferă D.S.P. Caraş-Severin în schimbul contribuţiilor ce se plătesc pentru serviciile de care, se pare, vom fi lipsiţi. Este cel puţin un răspuns ciudat din partea dvs. indicaţia ca „primarul să caute medici dispuşi să efectueze consultaţii”, de parcă ar fi atribuţii de serviciu ale primarului şi nu ale dumneavoastră. Ca şi o completare vă aducem aminte de plata cheltuielilor de funcţionare a Centrului de Permanenţă (energie electică, agent termic, oxigen medicinal etc.), care au fost decontate de către Consiliul Local Anina, dar şi de unele generate de cheltuielile cu deplasarea medicilor ce activează în cadrul aceluiaşi Centru, suportate tot de către Consiliul Local Anina. Dacă tot Administraţia Locală este responsabilă cu atragerea de medici, atunci ne întrebăm: ce rol mai are Direcţia de Sănătate Publică? Să decidă unde funcţionează unităţile şi unde nu? Sau mai exact care se închid preferenţial, după cum se poate concluziona?
„Cu gura dumneavoastră ne-aţi garantat, domnule director!”
Ne-aţi garantat chiar dumneavoastră, odată cu luarea deciziei de închidere a Spitalului Orăşenesc Anina, că vom avea parte de acest Centru de Permanenţă ca şi substitut. Cetăţenii oraşului Anina s-au bazat şi se bazează pe aceste servicii, vitale pentru aceştia, iar acum se întreabă cât valorează acest cuvânt? Dacă de anumite servicii se pot lipsi, de cele medicale este aproape imposibil, mai ales că foarte mulţi cetăţeni ai Aninei sunt vârstnici, cu probleme de sănătate, şi majoritatea provin din minerit, fiind bolnavi şi de boli profesionale.
Pentru rezolvarea acestei situaţii, vă rugăm respectuos să aveţi în vedere, în cel mai scurt timp posibil, continuarea funcţionării Centrului de Permanenţă, instituţia pe care o conduceţi fiind singura care poate lua hotărâri şi, mai ales, găsi soluţii.
Cu stimă
Primarul oraşului Anina Administrator Public
Ing. Gheorghe ROMÂNU Ing. Dan VLAD
(Foto. 2 - Cadre medicale la Spitalul Anina, în jurul anului 1960)