La sfîrșitul săptămînii trecute, s-a încheiat, în stațiunea Băile Herculane, stagiul de pregătire contrateroristă pentru gărzi de corp, organizat de Filiala din Viena a Centrului Academic din cadrul Asociației Profesionale a Angajaților din Pază, cu eforturi deosebite ale fratelui nostru Adrian Braun, din Mehadia, ajutat de col. (r) Dorin Militaru. Stagiul, la care au participat 24 de cursanți din industria de securitate privată din România, a beneficiat de expertiza profesională a unor specialiști în domeniu din cadrul forțelor speciale ale Ministerului de Interne și ai Academiei ISA din Israel. Au fost predate elemente teoretice și practice din domeniul contraterorismului, precum și aspecte legate de cultura de securitate.
Terorismul reprezintă astăzi amenințarea globală numărul unu, iar teroriștii lovesc, în ultimul timp, în zone intens populate din capitalele europene. În acest context, industria de securitate privată devine un pilon din ce în ce mai important al securității naționale, este de părere Directorul Centrului Academic al APAP, col (r.) dr. Tiberiu Tănase.
La rîndul său, directorul Asociației Angajaților din Pază, Mihai Constantinescu, spune că securitatea privată este complementară instituțiilor de forță din România, cu care ar fi de dorit să colaboreze mai strîns în situații extreme.
Pe de altă parte, din păcate, nivelul de pregătire al personalului din industria de securitate din România este foarte scăzut, este de părere instructorul Academiei Internaționale se Securitate din Israel, Ovidiu Olariu. La curs au participat și patroni de firme de securitate, dar nu și angajați ai companiilor acestora.
Ovidiu Olariu a fost cooptat de una dintre cele mai mari organizaţii private de pregătire antitero şi protecţie VIP-uri din lume, International Security Academy Israel - ISA (Academia de Securitate Internaţională Israel), făcînd parte dintr-un lot de instructori, a lucrat în Nigeria, unde, alături de alţi şase instructori, a antrenat forţele armate şi poliţieneşti din acea ţară, în pregătirea antitero, în lupta lor contra grupărilor teroriste din acea ţară, cea mai cunoscută fiind „Boko Haram”. Cristian Anheliuc, zis Micuțu’, a fost gardă de corp pentru Michael Schumacher, la Monza, în 2005, și pentru echipa Juventus Torino.
A susținut o prelegere despre terorismul în Europa și impactul său asupra cetățenilor prof. Univ. dr. Tiberiu Tănase, istoric și colonel (în rezervă) în cadrul Serviciului Român de Informații, formator și manager de securitate, cu activități de cercetare desfășurate și la Institutul Național de Studii de Intelligence, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“.
La Băile Herculane a fost prezent și comisarul-șef Mihai Daniel Saulea, fost instructor de autoapărare la Școala de Subofițeri de la Câmpina, fost comandant al trupelor SAS Prahova.
„Ne dorim să fie un început, un stagiu de pregătire absolut necesar pentru industria de securitate din România, dorim să permanentizăm acest tip de pregătire, dar să-l și extindem. Avem nevoie de o industrie de securitate privată la standarde europene. În acest moment, ea este subevaluată în România. Toată lumea știe că primează prețul cel mai mic, în detrimentul calității, ori acest lucru trebuie să se schimbe! De la ținuta și pregătirea agenților, care sînt interfața oricărei companii, prima impresie, la modul de acordare a contractelor”, a declarat organizatorul acțiunii, Adrian Braun.
Organizatoarea stagiului de pregătire, Academia Naţională Bodyguard, este un Centru de Excelență pentru Studii de Securitate Privată, avînd misiunea de a oferi educație de securitate, formare şi pregătire tactică, consultanţă și servicii de dezvoltare profesională, pentru angajaţii din industria de securitate privată prin programul naţional de dezvoltare profesională continuă a adulţiilor pe linie de securitate privată.
Academia Naţională Bodyguard este deținută și administrată de Asociația Profesională a Angajaților din Pază - APAP, care şi-a propus să devină un furnizor de resurse şi informaţii pentru profesioniştii din domeniul securităţii private şi pentru publicul larg.
Stagiul de pregătire profesională de la Băile Herculane a încercat să aducă un plus de performanță în industria de securitate românească, unde majoritatea covîrșitoare a celor peste 150.000 de angajați sînt plătiți cu salariul minim pe economie și nu beneficiază de o pregătire profesională continuă, la standarde europene. (Foto: Mario Balint / BMTF)