Menu

Articol

Rusia spre Vest, dar putere regională

Autor: 

Autoritățile separatiste din estul Ukrainei, care se opun puterii de la Kiev, au anunțat că intenționează să creeze un nou stat menit să înlocuiască Ukraina, cu capitala în regiunile aflate sub controlul lor. Conform proiectului prezentat de rebelii proruși, noul stat, care nu are nici o șansă să vadă lumina zilei - notează AFP - ar fi creat în urma unui referendum organizat în toată Ukraina și va fi numit ''Mica Rusie'' (Malorusia), un termen care a desemnat în epoca țaristă teritoriile ce corespund în mare Ukrainei moderne.

Noul stat ar include Ukraina actuală, cu excepția Crimeii, anexată în martie 2014 de Rusia, și capitala sa ar fi Donețk, unul din bastioanele separatiste, în timp ce Kievul ar avea statutul de "centru istoric cultural".

Anunțul a fost făcut la cîteva zile după cel în care Ukraina și NATO și-au anunțat intenția de a începe discuțiile privind o foaie de parcurs pentru aderarea la Alianță, în timp ce Kievul s-a angajat să facă reformele necesare pînă în 2020, după cum anunța președintele ukrainean Petro Poroșenko.

În două regiuni estice ale Ukrainei, Donețk și Lugansk, a izbucnit o rebeliune în urmă cu trei ani, cînd Kievul l-a alungat pe președintele său prorus din acea vreme, Viktor Ianukovici, în contextul unor proteste de masă care făceau apel la strîngerea legăturilor cu Occidentul.

Rusia a condamnat înlăturarea lui Ianukovici, considerînd-o o lovitură de stat pusă la cale de către Occident și a răspuns cu anexarea Peninsulei Crimeea, regiune sudică a Ukrainei unde există o mare bază navală rusă la Marea Neagră.

Moscova a susținut în mod deschis cauza rebelilor din regiunile estice ale Ukrainei, dar a dezmințit categoric acuzațiile guvernului ukrainean că trimite soldați și muniții pentru a întreține conflictul armat.

Potrivit unor estimări ale Organizației Națiunilor Unite, circa 10.000 de persoane și-au pierdut viața în acest conflict. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează în mod independent situația din estul Ukrainei, a făcut apel la ambele părți să înceteze vărsarea de sînge.

Pentru Rusia, Ukraina este extrem de importantă. Ea oferă două lucruri: poziţie strategică şi produse naturale şi agricole în această regiune de frontieră euro-asiatică! Ukraina este vitală pentru apărarea Rusiei. Moscova se află la numai 480 de kilometri de frontiera ruso-ukraineană, o cîmpie uriaşă uşor de traversat şi, astfel, greu de apărat. Mai mult, Ukraina găzduieşte două porturi critice, Odessa şi Sevastopol, care sînt mai importante pentru Rusia chiar şi decît Novorossiysk. Pierderea accesului militar şi comercial la aceste porturi ar submina complet influenţa Rusiei în Marea Neagră şi i-ar tăia accesul la Marea Mediterană!

Novaya Gazeta atrăgea recent atenţia că la nivelul elitei ruse există un consens că Ukraina ar trebui ruptă. Rusia ar trebui să ia partea de est (unde se află resursele de cărbune) şi sud (Crimeea fiind premiul cel mare), iar Occidentul să ia vestul Ukrainei, cu naţionaliştii şi greco-catolicii. Criza din sud-estul Ukrainei a fost provocată de Occident şi este folosită în scopul reanimării blocului militar nord-atlantic, a acuzat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni pentru elaborarea proiectului de stat pentru înarmare pînă în anul 2025, informează Interfax.

Analiştii şi cercetătorii americani, democraţi şi republicani, prevăd o prelungire a actualei crize pînă în 2020. Unii dintre ei spun că vor fi altele, şi altele, şi altele, mereu în cascadă, într-o succesiune a determinismului, fiecare provocînd-o pe următoarea. La sfîrşitul acestei perioade, e clar că lumea va arăta altfel. Vor exista alţi actori globali, alte centre de putere, pentru că despre asta este vorba, şi nu despre oameni, vieţi şi destine, din analizele provincial-sentimentale! Cercetătorii think-thank-urilor vorbesc despre o confruntare SUA-China. Ea a şi început deja, dacă urmăriţi relaţia „nepotrivită” între yuan şi dolar, sau între capitalul chinez şi bonurile americane de trezorerie, importuri şi exporturi. Cu toate eforturile de impunere a puterii spre Vest, gînditorii americani exclud Rusia din ierarhia puterilor globale, incluzînd-o în cea a puterilor regionale.

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog