Noua grilă de salarizare în administraţie le dă fiori primarilor care, aflaţi între ciocan şi nicovală, caută soluţii să mulţumească şi capra şi varza, în condiţiile în care sindicaliştii doresc o mărire de salariu consistentă, fără să ţină cont de sursa de finanţare a acestor creşteri.
În opinia lui Felix Borcean, primarul Municipiului Caransebeş, grila salarizării unice nu doar pune presiune pe bugetele locale, ci şi urmăreşte, de fapt, eficientizarea activităţii în administraţiile locale şi judeţene, lăsând la aprecierea primarilor stabilirea salariilor. Iar eficientizare înseamnă inclusiv o reducere de personal, în condiţiile în care veniturile proprii ale celor mai multor primării, mai ales din mediul rural şi din oraşele mici, sunt limitate.
„Ne dorim şi o astfel de restructurare, dar care să nu ne afecteze activitatea. Există soluţii pentru economii, spre exemplu, desfiinţăm funcţia de şef de serviciu sau comasăm mai multe servicii, dar fără a da oamenii afară. Repet, trebuie identificate aceste soluţii care, evident, vor nemulţumi pe unii”, mărturisea primarul Caransebeşului.
Pe de altă parte, Felix Borcean a recunoscut că în primărie există un excedent de personal, ca peste tot în administraţie, iar activitatea poate să se deruleze şi cu un număr mai mic de angajaţi.
„Nu pot să spun acum dacă sunt mai mulţi angajaţi în birouri sau în secţiile productive. Cred că aceştia se regăsesc şi într-o parte, şi înt-alta. Sincer, mi-aş dori o reducere a personalului din primărie. În prezent avem angajaţi 170 de oameni. Cred că am putea funcţiona foarte bine şi cu 140 de angajaţi, dar am putea ajunge şila 100. Acest lucru ar mulţumi, din punct de vedere salarial, pe cei care vor rămâne pe mai departe, şi vom face şi economii la buget”, este de părere edilul-şef.
Întrebat la ce surse financiare suplimentare va apela în cazul în care nu va putea acoperi cheltuielile cu personalul, primarul Borcean a spus: „Renunţăm la alte capitole cuprinse în bugetul local.”