Guvernanţii au anunţat că vor schimba legea pensionării militarilor, poliţiştilor şi a celor din servicii. Cică, după intrarea în vigoare a actului normativ, pensiile acestora nu vor fi mai mari decât salariul de încadrare, cum se întâmplă în prezent, ci cel mult 60 % din acesta, ceea ce i-a băgat în sperieţi pe cei care aveau condiţii de pensionare, dar nu se gândiseră să o facă.
În numai trei zile, aproape 750 de poliţişti au făcut cereri de ieşire la pensie, iar numărul lor este în creştere. Nu contează că au 45 sau 46 de viaţă, important e să fi lucrat 25 de ani în structuri. Nici minerii, şi nici oţelarii nu ieşeau pe vremuri la anii ăştia. Exista şi acolo o decenţă, un bun simţ, ceea ce azi la miliţienii făcuţi peste noapte poliţişti, nu există. Se spune că, înainte de pensionare, unii primeau salarii de merit ori erau împuterniciţi câteva luni la comanda unui serviciu, pentru ca pensia să le fie mare. O făceau cu directa complicitate a inspectorilor-şefi a superiorilor din IGPR. Furt pe faţă, hoţie ordinară care se pedepseşte conform legii în orice ţară din lume, nu însă şi în România. O nesemţire generală, care a avut darul să terfelească imaginea instituţiei şi aşa mânjită de fapte de corupţie a celor puşi să o slujească.
Despre unii, şi mai ales unele poliţiste, se vorbeşte că n-au ştiut nici cum arăta un proces-verbal. Sau, cum să fi amendat un şofer în trafic şi să legitimeze o persoană suspectă, dar pentru asta nu i-a împiedicat nici o lege din ţara condusă de politicieni făcuţi la apelul bocancilor să primească pensii de mii de lei.
Şi apropos de pensiile pe seama cărora s-a făcut atâta vâlvă în ultimul timp. Se spune că nu sunt atât de multe, la număr, iar unii le consideră decente, dacă nu chiar mici în comparaţie cu importanţa muncii poliţiştilor. Dacă o fi aşa, mă întreb cât de decente sau de umilitoare sunt cele ale oamenilor de rând care în nici un caz nu ies la pensie la 45 de ani? Ale veteranilor de război, câţi or mai fi în viaţă, care au slujit patria în trasnşee şi nicidecum în birou cu nasul în hârtii?
Ori de acestea nici nu ar mai trebui amintit? De ele şi de amărâţii de bătrâni care se târăsc de pe o zi pe la alta, fără speranţa că într-o bună zi cineva le vor dubla sau tripla pensia pentru a se apropia de veniturile celor care au avut inspiraţia să se facă miliţieni, poliţişti şi militari.