Menu

Articol

Statistici germane

Autor: 

Se spune că în dragoste și la război, totul este permis! Nimic mai adevărat și în cazul în care dragostea pentru Uniunea Europeană, deși cu năbădăi, rămîne ridicată, în paralel cu războiul dus pentru remodelarea națiunilor și a frontierelor! Sînt două procese care se derulează accelerat, sub ochii noștri obișnuiți să vadă doar degringolada spumoasă din propria ogradă.

Dincolo de știrile politice contradictorii, de anunțurile triumfaliste referitoare la iluzorii locuri de muncă, vremelnice, de performanțe și tîlhării, puse la cale de stat – sau de oamenii statului! –, la adresa cetățenilor, în România bujbecă își fac loc și informații interesante, demne de a fi comentate.

Bunăoară, cele furnizate de surse germane!

Numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record, a anunţat Institutul pentru cercetarea forţei de muncă. În trimestrul doi din 2017 existau 1,1 milioane locuri de muncă neocupate la nivel naţional – cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 –, arată datele IAB.

În industria germană erau în trimestrul doi din acest an aproximativ 124.000 de locuri de muncă neocupate, iar în construcţii era un deficit de angajaţi de 101.000 în perioada aprilie-iunie.

Datele vin într-un moment în care statisticile oficiale arată că la sfîrşitul lui 2016 aproape un milion de germani lucrau cu contract temporar de muncă, în creştere cu 4,4% faţă de 2015. În timp ce opoziţia susţine că această tendinţă este doar în beneficiul angajatorilor, guvernul de la Berlin a precizat că în medie angajaţii cu contract temporar de muncă cîştigă lunar 58% din media naţională, sau 1.816 euro (2.145 dolari), faţă de 3.133 euro în cazul angajaţilor cu contract permanent de muncă.

Scăderea numărului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania vine în pofida creşterii numărului de refugiaţi care nu lucrează. Peste un milion de migranţi au venit în Germania în ultimii doi ani şi mulţi dintre ei nu cunosc limba şi nu au competenţe care să le permită să lucreze imediat.

Conform statisticilor, numărul germanilor care lucrează a ajuns la nivelul record de 44,2 milioane!

Comentariile sînt de prisos! Informația furnizată canalelor românești extrage din totalul locurilor de muncă vacante pe cele referitoare la industrie și construcții, zone predilecte și agreate de tinerii români care hotărăsc să apuce calea teutonă! Iar cifra de 44,2 milioane de angajați te asigură că problema pensiilor nu se pune încă!

La cîteva zile distanță, Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România dă publicității rezultatele Monitorului Social românesc, care ar trebui să îngrijoreze fiecare consilier local din România bujbecă: aproape o treime dintre tinerii din România trăiesc în condiții de privare materială severă, proporția fiind de trei ori mai mare decît media Uniunii Europene, iar 43,7% sînt expuși riscului de sărăcie, tendința fiind în creștere, potrivit unui infografic lansat miercuri de Monitorul Social.

Potrivit infograficului, din totalul tinerilor cu vîrste cuprinse între 15 și 29 de ani, 30,7% trăiesc în condiții de privare materială severă, iar 43,7% sînt aflați în situație de risc de sărăcie.

Pentru totalul populației României, ponderea celor aflați în risc de sărăcie este tot ridicată – 39%, dar mai mică decît în rîndul tinerilor și cu tendință de scădere.

Deși România are cea mai mică rată a șomajului din UE, în privința tinerilor se înregistrează valori mult mai mari (13,1%), superioare celor mai multe țări din Europa de Est, iar din punctul de vedere al ratei ocupării, cu doar 41% dintre tineri angajați, ne situăm sub media UE, relevă infograficul.

În ceea ce privește abilitățile de lucru cu calculatorul, 24% dintre tinerii din România cu vîrste între 16 și 29 de ani au îndeplinit trei sau patru activități legate de computer, în timp ce proporția în Bulgaria este de 34%, Germania – 37%, Grecia – 29%, Spania – 30%, Polonia – 34% și Suedia – 36%.

România are o creştere economică de 5,7%, a anunţat, în 4 august, premierul Mihai Tudose, precizînd că în ţara noastră sînt 4,85 milioane de salariaţi, rata şomajului ajungînd la minimul istoric de 5,3%. Numărul mediu de pensionari a fost, anul trecut, de 5,257 milioane persoane. Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10!

Fie doar din prezentarea acestor cifre și ne putem da seama de fragilitatea PERFORMANȚELOR României în războiul pentru reclădirea națiunii! Și nu ne putem face că nu vedem asaltul Germaniei pentru atragerea de capital uman românesc. Atît cît a mai rămas!

Rămîne o întrebare nepusă: avem o țară, ce facem cu ea?

Powered by Jasper Roberts - Blog