Joan Tudoran, compozitor din Serbia stabilit acum în Reşiţa, cel care spune că a venit în Banat „ca să scoată aurul din muzică”(!), prezintă o vizune proprie în domeniul muzicii şi al artelor vizuale. Joan Tudoran este preocupat de muzica populară, dar şi de alte genuri muzicale, jazz, pop-rock, care îşi extrag seva din rădăcini folclorice. Este preocupat şi de întâlnirea melosului bănăţean românesc, cu cel sârbesc, întâlnire despre care spune: „Nu numai că nu trebuie să ne temem de acest melanj, ci, să ne bucurăm de această şansă, de acest altoi fertil care dă şi va da roade excepţionale!”
În afară de aceste preocupări, Joan Tudoran, compune muzică pentru viitor! Această muzică se sprijină pe conceptul său cultural, conform căruia, într-un viitor nu prea îndepărtat, oamenii vor fi bogaţi, fericiţi, interesaţi de lucruri fundamentale(!) În concepţia reşiţeanului Tudoran, viitorul nu va fi dominat de tehnologie, ci, în primul rând de comunicare şi apropiere prin artă.
Muzica va fi ca apa!
Iată teoria optimistă a lui Joan Tudoran, exprimată, la final, şi prin piesa ANO 2056:
„Arta ne permite tuturor, în mod egal şi legal(!), să creăm în numele EI, al artei. Arta, de fapt, trebuie să ne ducă întotdeauna în viitor, fiindcă trecutul ne ţine mintea în loc, ne blochează deschiderile spre ceva nou. Aşa că arta, după părerea mea, ne duce chiar şi fără voia noastră numai şi numai în viitor! Eu simt nevoia să trăiesc, de exemplu, în anul 2056! De ce? Deoarece din acel an, şi bune decenii de atunci înainte, vor fi deceniile artei. Lumea nu va mai fi interesată de ştiri politice, de ştiri de scandal, lumea nu va mai fi săracă, vor fi toţi bogaţi!... Şi atunci va veni perioada în care sufletul va avea nevoie de muzică. Atât, doar de muzică! Muzica atunci va deveni ca apa şi mâncarea, fără de care nu va începe ziua!”
„Succesul va fi în viitor!”
„Daca vom crea muzică pentru viitor, eu am dorit să aduc viitorul cu câţiva ani mai aproape. Chiar să-l aduc aici, acum, cu această piesă muzicală. Desigur, în aceste condiţii, succesul unui interpet vocal sau intrumental, sau al unui grup de intrumentişti (formaţie, orchestră), va fi în viitor! Să nu uităm că în firea noastră stă puterea de a vedea ce ni se va întâmpla în viitor. Pe oameni viitorul îi interesează. Aşa că, în această ordine de idei, muzica sau piesele create în alt stil sunt şi au fost tot timpul muzică pentru viitor! Şi această muzică a avut succes pe mapamond. Rolling Stones sau Ioana Radu au compus si au inregistrat pentru viitor nu pentru trecut sau prezent.
Sunt sigur că va fi aşa şi am redat aceasta în viziunea mea muzicală şi culturală: ANO 2056”, ne-a mărturisit Joan Tudoran.