Menu

Articol

Vaccinul face bine! Ignoranţa poate ucide, spun reprezentanţii DSP Caraş-Severin

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a pornit o campanie cu privire la „recuperarea vaccinală” din carul Programului Naţional de Imunizare. „Recuperarea vaccinală” este termenul care semnifică recuperarea întârzierilor la vaccinarea copiilor, întârzieri sau restanţe care sunt cauzate fie de o perioadă în care aprovizionarea s-a făcut cu întârziere, fie din cauza unor medici de familie, care nu şi-au făcut datoria cu conştiinciozitate, fie din cauza pacienţilor. Problematica vacinării, în special a vaccinării antirujeolice, a fost abordată, astăzi, într-o conferinţă de presă, organizată la sediul DSP Caraş-Severin, de o parte a echipei de conducere a instituţiei, alcătuită din directorul executiv, Dan Miloş, directorul economic, Marinela Popovici, dr. Ana Baderca de la Inspecţia Sanitară, împreună cu epidemilogii Nicoleta Măgureanu şi Vasile Măgureanu, precum şi cu purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Botgros.

Epidemiile au omorât milioane de oameni

„În ultima perioadă de timp există discuţii pro sau contra vaccinării. Există colectivităţi care nu conştientizează fapul că nevaccinarea poate ucide. Există anumite colectivităţi care, din păcate, refuză vaccinarea. Pentru aceste lucruri, dar, nu numai pentru acestea Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin a demarat o acţiune cu toate forţele şi cu toate resursele instituţionale pentru recuperarea decalajului privind vaccinarea”, a spus directorul Dan Miloş.

Directorul Miloş a vorbit cu insistenţă pe nevoia de educaţie sanitară, „mergând până la baza societăţii”, apoi a prezentat exemple din istoria naţională sau din istoria lumii în care, din cauza nevaccinării sau a vaccinării reduse au izbucnit epidemii cumplite, care au cauzat moartea a mii, sute de mii sau milioane de oameni. De exemplu, în ţara noastră, epidemia de tuse convulsivă, izbucnită în anul 1950, a ucis un număr foarte mare de copii şi adulţi, în perioada 1956-57, Europa a fost zguduită de o epidemie de poliomielită, iar gripa spaniolă, în perioada 1918-1919 a omorât între 50 şi 100 de milioane de oameni în toată lumea.

Părintele nu poate să refuze!

„Toate aceste nenorociri ar fi putut fi evitate dacă ar fi existat vaccinuri şi populaţia ar fi fost vaccinată. (…) Trebuie să aducem la cunoştinţa fiecărui părinte informaţia că acesta poate să-şi aleagă schema de tratament, dar nu poate să refuze! Pentru că dacă refuză, îşi va pune în pericol copilul!”, a precizat Dan Miloş.

Pentru a pune în aplicare programul de vaccinare, DSP va asigura dozele de vaccin, în primul rând la medicii de familie, iar personalul instituţiei va merge în terioriu,, va vorbi şi cere sprijinul administraţiei publice locale şi şcolilor pentru informarea corectă a populaţiei. A fost prezentat faptul că există comunităţi mai expuse, cum ar fi cele de romi, care din lipsă de informare şi de educaţie, nu îşi vaccinează copiii. Apoi, mai sunt şi persoane care nu acceptă vaccinul din cauza convingerilor religioase.

Mai e de vaccinat! Dozele de vaccin antirujeolic aproape că ajung!

„În Caraş-Severin, din iunie 2016, până în iulie 2017, au fost 1164 de cazuri de rujeolă, dintre care 230 au fost confirmate în laborator. Din păcate, am avut şi 4 decese. Cele mai multe cazuri au fost în Reşiţa, 278 de cazuri, la Bocşa, 159 de cazuri, la Caransebeş, 92 de cazuri, şi la Dognecea, 30 de cazuri”, a precizat epidemiologul Vasile Măgureanu. Vârful de îmbolnăviri a fost în decembrie 2016, iar numărul cazurilor a început să scadă. În această lună, septembrie, până acum s-a înregistrat un caz de rujeolă.

Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin se află în posesia a 2100 de doze de vaccin antirujeolic, însă, de vaccinat, cu tot cu pasoanele restante, la sfâşitul lunii iulie 2017 erau de vaccinat 4600. De atunci au mai fost vaccinaţi 1400 de copii, a anunţat epidemiologul Nicoleta Măgureanu.

„Campania noastră de vaccinare, pentru vaccinarea antirujeolică se ţine pentru categoria de vârstă cuprinsă între 9 luni şi 10 ani fără o zi. Aceştia sunt obligatoriu de luat în schema de vaccinare”, a spus mai spus Nicoleta Măgureanu.

Ana Baderca, de la Inspecţia Sanitară de Stat, a precizat că a aplicat şi amenzi unor medici de familie care nu şi-au făcut datoria în ceea ce priveşte vaccinarea.

La DSP Caraş-Severin sunt şanse ca lucrurile să meargă bine!

Chiar după încheierea conferinţei de presă, la sediul DSP din Reşiţa a sosit un preot, care, împreună cu cantorul aferent, a sfinţit toate încăperile, coridoarele şi personalul, slujitorii Domnului fiind într-o campanie de sfinţire. Astfel, sunt şanse ca lucrurile la DSP să meargă bine, nu ca înainte! De altfel, există o tradiţie la români ca o casă, o instituţie, să fie sfinţite când sunt noi, când se renovează, ori când se schimbă conducerea. Să fie alungaţi demonii potrivnici ai celor de dinainte.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog