Menu

Articol

Peste cinci milioane de euro pentru marginalizaţii Caransebeşului

Autor: 

Aula „1 Decembrie” a Primăriei Caransebeş a găzduit joi, 14 septembrie, Conferinţa de lansare a proiectului „O şansă pentru comunităţile marginalizate din municipiul Caransebeş”, prin care un număr de 650 de persoane vor beneficia de o serie de servicii, suma totală a proiectului fiind de 24.120.320 de lei.

La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale – primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur, secretarul primăriei, Ana Bratu, şi Gabriela Bănăduc, manager de proiect –, precum şi ai partenerilor, respectiv Adrian Semenescu – Colegiul Naţional „Traian Doda”, Eugen Munteanu de la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, Ludovic Mleziva, din partea Asociaţiei „Caritas”, şi Ema Budimir –Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş.

„Lansăm astăzi un proiect de mare amploare, care valorează aproximativ 5 milioane de euro, ceea ce înseamnă cam jumătate din bugetul anual al Primăriei Caransebeş, un proiect care, în opinia mea, dovedeşte unitate în comunitatea noastră, pentru că avem aici reprezentanţi ai acestei comunităţi care au muncit umăr la umăr pentru realizarea sa, un proiect care se adresează comunităţii marginalizate din oraşul nostru. Amploarea de care vorbeam este dată de complexitatea sa deosebită, ea constând în faptul că include un număr foarte mare de persoane. Aş dori să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, atâta vreme, în realizarea acestui proiect, şi cred că sunt conştienţi că, de fapt, greul abia acum începe, şi trebuie să mărturisesc că ne-a fost foarte greu şi să ajungem în acest proiect. Până acum, lucrurile au stat foarte bine, s-au derulat în ritmul pe care noi l-am dorit, dar complexitatea proiectului va ieşi în evidenţă în cei trei ani în care se va implementa, şi recunosc că am avut zile întregi în care ne-am adunat în această sală, am discutat, pe alocuri ne-am şi contrat, dar până la urmă am ajuns în acest punct”, a spus în deschiderea conferinţei primarul Felix Borcean.

Edilul a ţinut să precizeze că proiectul a fost demarat de reprezentanţii administraţiei trecute, de fostul primar Marcel Vela şi city-managerul Nicolae Borcean, el ţinând să amintească şi contribuţia Mărioarei Iova, directorul Liceului Tehnologic „Decebal”, care a pus la dispoziţie spaţii pentru desfăşurarea activităţilor After School, şi a lui Ion Gheorghe Ştefan, Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare pe care îl conduce având un aport semnificativ la implementarea proiectului.

După prezentarea, de către Gabriela Bănăduc, a proiectului, au luat cuvântul şi partenerii implicaţi, cu toţii dând asigurări că se vor achita de responsabilităţile ce le revin.

Proiectul este unul ambiţios şi vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea locuinţelor din cartierul Balta Sărată, respectiv a barăcilor, precum şi a fostului spital de psihiatrie şi a Blocului NATO, iar în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii care locuiesc în respectivele imobile, persoane defavorizate, aceştia ar urma să beneficieze, printre altele, de măsuri de reintegrare socială şi condiţii de trai decente pentru acces la educaţie.

Proiectul urmăreşte să ajute acele persoane din cadrul comunităţilor marginalizate identificate ca fiind în risc de sărăcie şi excluziune socială, prin elaborarea şi implementarea unor măsuri integrate.

Pe de o parte, se va asigura creşterea ratei de şcolarizare şi prevenirea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor din zonele marginalizate identificate. Mai mult, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi vor fi oferite servicii socio-medicale şi de asistenţă juridică. În ceea ce-i priveşte pe adulţii din grupul-ţintă, aceştia vor beneficia de cursuri de iniţiere/calificare, de stagii de ucenicie, precum şi de plasarea unui procent semnificativ dintre aceştia în cadrul unor locuri de muncă identificate ulterior derulării cursurilor. În plus, vor fi oferite şi o serie de microgranturi care să îi ajute pe doritori să îşi demareze propria afacere, astfel putând fi create şi locuri de muncă.

Grupul-ţintă al acestui proiect este reprezentat de 430 de adulţi şi 220 de copii, perimetrele marginalizate în care urmează să fie implementat fiind cartierul Balta Sărată şi zonele Tudor Vladimirescu – fostul spital de psihiatrie şi Blocul NATO.

Din grupul-ţintă aferent măsurilor de ocupare cu vârsta de peste 16 ani, 430 de persoane vor beneficia de cursuri de formare profesională în diferite domenii, cursuri de competenţe antreprenoriale, precum şi de consiliere pentru integrare pe piaţa muncii, 50 de persoane vor fi încadrate în ucenicie, 258 în locuri de muncă subvenţionate, firmele urmând să primească o subvenţie lunară pentru fiecare persoană integrată în muncă, iar pentru 25 de persoane vor fi acordate microgranturi în vederea demarării de afaceri pe cont propriu.

Grupul-ţintă aferent măsurilor educaţionale şi sociale este format dintr-un număr de 220 de copii, dintre care 50 vor beneficia de servicii sociale furnizate de „Caritas”, în cadrul Centrului de zi, 170 vor beneficia de servicii educaţionale prin intermediul Programului „Şcoală după şcoală”, furnizate de Colegiul Naţional „Traian Doda”, şi de serviciile sociale oferite de Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare.

Powered by Jasper Roberts - Blog