Menu

Articol

Cuţa, păpuşăreasa cu o mie de chipuri, i-a vrăjit pe copiii Reşiţei!

Cuţa-Bunicuţa fără vârstă şi cu o mie de chipuri a fost la Reşiţa, la sfârşitul săptămânii trecute, şi i-a lăsat pe copii cu gura căscată şi în starea aceea vrăjită de „mai vreau, eu nu plec de aici”! Maria Gornic este păpuşăreasă la Timişoara, de 50 de ani! Se prezintă copiilor drept Cuţa, alint de la Bunicuţa, dar este de fapt o „vrăjitoare” care se poate transforma într-o clipă din fetiţă în tigru, din tigru în croitoraş, din croitoraş în lup, rechin, împărat, cerşetor, balaur sau prinţesă! Se poate transforma în orice!

O altfel de Scufiţă Roşie şi un lup cam prost, dar simpatic!

Maria Gornic a prezentat, sâmbătă, 23 septembrie, pe scena Palatului Cultural din Reşiţa, o altfel de „Scufiţă Roşie”, un spectacol în care Scufiţa Roşie şi Bunicuţa se află cam pe unde sunt şi în povestea cunoscută, dar Lupul este un vagabond uşor timid şi cam prostănac, dar extrem de simpatic. Spectacolul a fost unul cu păpuşi de mărimea oamenilor, mânuite de actorii care făceau corp comun cu păpuşile textile. A fost un vis! Copiii au rămas cu gurile căscate, au ţipat, au aplaudat, au trăit intens fiecare moment. Ceea ce ar mai fi de remarcat, deşi n-ar trebui să ne mire, părinţii, prezenţi în sală cu copiii, au fost uluiţi şi încântaţi, au apaludat frenetic şi ne-au mărturisit la final: „Foarte frumos! N-am mai văzut aşa ceva la Reşiţa!” Adevărul e că mişcările păpuşilor au fost atât de expresive, încât spuneau toată povestea, dar şi textul a fost foarte bun, actualizat, modernizat, dar nu foarte tare, atât cât să nu supere şi să fie pe gustul generaţiilor actuale de copii.

Aşadar, la Palatul Cultural, a fost „Scufiţa Roşie”, un spectacol de Maria Gornic, acându-i în distribuţie pe Luana Uncruţiu - Scufiţa Roşie, Laurenţiu Pleşa – Lupul, şi Maria Gornic – Bunicuţa. Specatcolul este o producţie a Teatrului de Copii şi Tineret „Merlin” din Timişoara, şi a fost prezentat în cadrul Simpozionului de Teatru „Val Verde” de la Reşiţa, coordonat de actorul şi regizorul reşiţean Dan Mirea.

Cum devine o cârpă banală o păpuşă vie!

Dar, Cuţa cea cu o mie de feţe n-a făcut „numai” atât. Pe toată perioada simpozionului de la Reşiţa a organizat ateliere de păpuşerie. Le-a prezentat copiilor un fel de istorie a păpuşilor, le-a explicat cum se confecţionează şi cum se mânuiesc păpuşile. Fiecare minut petrecut în compania maestrei păpuşărese a fost o încântare pentru copii şi pentru adulţi. A prezentat păpuşi minuscule, înfipte pe degete, păpuşi mănuşă, păpuşi vorbitoare, păpuşi care vorbesc şi gesticulează în acelaşi timp, măşti şi costume, precum şi vedeta păpuşilor, cea care a cucerit inimile copiilor, păpuşa-marionetă, mânuită cu sfori, care părea atât de vie, încât copiii au intrat în dialog cu ea!

„Pentru mine a fost o încântare! Copiii au fost foarte interesaţi, foarte curioşi, mă întrebau tot timpul, cum se fac, cine face păpuşile, cine face decorul! Le-am arătat cum o bucată de lemn, un polistiren,... cum se poate ca o cârpă aparent banală să ajungă o păpuşă vie! Uimirea lor m-a încântat şi mi-a dat energie”, ne-a mărturisit Maria Gornic, care a ajuns şi la Reşiţa, unde copiii, până acum, nu au mai întâlnit păpuşi vii, dansatoare şi vorbitoare.  

Powered by Jasper Roberts - Blog