Primul planetariu mobil din România va veni pentru prima dată la Reşiţa, între 9 și 14 octombrie 2017, la Muzeul Banatului Montan, bulevardul Republicii 10-12. Spectacolul „Constelaţiile în viziunea străbunilor, tălmăcite pe înţelesul copiilor” va avea loc zilnic, în intervalul orar 9.00 – 18.00, iar cei mici vor avea ocazia să descopere Sistemul Solar şi constelaţiile, cu ajutorul unor proiecţii digitale de înaltă rezoluţie, în cadrul unei serii de proiecții însoțite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.
Proiect unic prin caracterul său educațional și interactiv
În cadrul spectacolului participanţii vor putea urmări în interiorul Planetariului mobil proiecţii de înaltă rezoluţie cu Sistemul Solar, dar şi expuneri de constelaţii asociate legendelor romane sau greceşti. Totodată, copiii vor avea ocazia să înveţe despre unele dintre cele mai cunoscute constelaţii din tradiţia românească, precum: Scaunul lui Dumnezeu, Carul Mare, Carul Mic, Ciobanul cu oile, Cloşca cu pui ş.a. În plus, Planetariul poate realiza simulări ale procesului de trecere de la zi la noapte.
Planetariul Mobil Educațional vine să suplinească lipsa unor astfel de spectacole în multe orașe ale țării.
„În România există planetarii în foarte puține orașe și, de cele mai multe ori, prezentările care se fac acolo sunt statice, iar vizitatorii asistă pasiv la un discurs înregistrat în prealabil. La Reşiţa, totul se va petrece în prezența unui povestitor unplugged, care va aduce bolta cerească mai aproape de vizitatori, prin povești și informații interesante.
El va răspunde oricăror curiozități ale copiilor și va interacționa permanent cu aceștia. Spectacolele noastre se desfășoară întotdeauna în această formulă, iar răspunsul publicului este mereu unul pozitiv. Credem că planetariul nostru mobil e cu atât mai binevenit pentru copiii din Reşiţa, cu cât în oraș nu există o astfel de locație”, a completat Adrian Filpișan.
Spectacolele se vor desfășura din oră în oră, cu începere la orele fixe. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet de 10 lei. Domul în care se vor desfășura spectacolele are o capacitate de primire pentru 60 de persoane.
Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0752690245 sau resita@planetariumobil.ro, fie cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.
Proiectul Planetariu Mobil Educațional este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.
Evenimentul de la Reşiţa se va desfășura în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, ne-a informat dr. Livia Magina, cercetător ştiinţific la muzeul reşiţean.