Menu

Articol

Despre pământuri şi ţinuturi natale, despre copilărie, viaţă şi moarte, la „Reşiţa în 10 dimensiuni”

Autor: 

„Reşiţa în 10 dimensiuni” s-a deschis aseară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu expoziţia de pictură a artistului plastic Bogdan Piperiu, vernisată în sala de expoziţii „Horaţiu Vornica”, şi a continuat cu spectacolul „Fericirea de a exista”, prezentat de o trupă independentă din Oradea. În deschiderea evenimentului, Marian Apostol, directorul Casei de Cultură, a prezentat pe larg programul celor 10 zile de activităţi cultural-artistice. Apoi, ziaristul şi pictorul Matei Mircioane a vorbit despre lucrările lui Bogdan Piperiu, despre care a spus că abordează două teme principale, una reprezentând memoria ţinuturilor natale, a pământurilor, vegetaţiei şi orizonturilor din satul Moniom şi din Bocşa, a doua temă fiind compoziţii cu personaje, tot memorii, însă, în acest caz, memorii culturale şi mitologice.

Referindu-se la pictura lui Bogdan Piperiu, Matei Mircioane, a spus, printre altele:

„Bogdan Piperiu reuşeşte să îmbine sensibilitatea atmosferei, cu puterea gestului pictural. Artistul pictează pământuri, culorile predominante fiind brunurile calde, brunuri de ocru, grizate, dintre care, unele, virează spre rozuri sau griuri. Bogdan Piperiu pictează pământuri, calde, calme şi luminoase. În lucrările cu personaje, multe portrete se apropie de maniera expresionistă, compoziţiile conţinând poveşti cu multiple posibilităţi de interpretare”.

Fericirea de a exista

Seara, în sala de spectacole, o trupă independentă de actori din Oradea a prezentat spectacolul „Fericirea de a exista”,un spectacol de Denisa Vlad, o adaptare după „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, având în distribuţie pe Corina Cernea şi Andrei Sabău. Spectacolul prezintă povestea tragică a micuţului Oscar, un băieţel de opt ani, care îşi trăieşte ultimele zile într-un spital. Prezenţa luminoasă a asistentei Tanti Roz reuşeşte să arunce o lumină blândă, un zâmbet, o tristă bucurie, în viaţa chinuită a copilului. Întâlnirea dintre întrebările simple, naive, copilăreşti ale lui Oscar, cu problemele grave, existenţiale, ale tuturor oamenilor confruntaţi cu limita existenţei, cu apropierea morţii, crează o avalanşă de emoţii puternice. Cei doi actori, cu un decor minialist, un singur pat de spital, au reuşit să creeze o emoţionantă poveste de viaţă. Corina Cernea a reuşit să întrupeze „o mamă de ocazie”, a cărei înţelepciune simplă, însă profundă, poate să dea sens existenţei, astfel încât o viaţă poate să fie trăită în câteva zile. Andrei Sabău, în rolul copilului Oscar, a fost autentic, copilăros şi naiv, dar a exprimat şi zbuciumul maturizării forţate a copilăriei în preajma suflului funebru al sfârşitului prea apropiat.

Astăzi, marţi, 3 octombrie, „Reşiţa în 10 dimensiuni” continuă cu o întâlnire dedicată regretatului scriitor Gheorghe Zincescu, sub geenricul „Personalităţi ale culturii bănăţene”, de la ora 17.00, în Sala Albastră, a Cencalului Semenicul.

De la ora 19.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, Teatrul MIC din Sibiu va prezenta spectacolul „Love, Mon Amour”, regia Constantin Podu. Distribuţia: Alexandra Podu, Petrişor Diamantu, Mircea Rotaru, Alexandru Hîncu.         

Powered by Jasper Roberts - Blog