La Anina a fost lansat, astăzi proiectul „Măsuri integrate pentru comunitatea marginalizată cu populație aparținând minorității rome din Anina, județul Caraș-Severin”, finanţat din fonduri europene, un proiect care, cu alte cuvinte, are ca obiectiv să le pună o pâine în mână romilor săraci din Anina, dar şi altor categorii de persoane ce trăiesc în sărăcie. Proiectul, extrem de generos, nu numai că le va ajuta financiar şi material pe cele peste 550 de persoane selectate, ci le va asigura şi locuinţe cu apă şi încălzire, educaţie, calificare în diverse meserii şi asistenţă socială. La capitolul asistenţă socială, de exemplu, Asociaţia de Binefacere Pro Vitam, beneficiarul proiectului, va angaja 10 infirmiere, care vor avea grijă de copiii mici sau de vârstnici, în timp ce adulţii neşcoliţi vor merge la şcoală ori cei cu o brumă de şcoală vor merge la cursuri de calificare. Pe perioada cursurilor persoanele cuprinse în proiect vor fi plătite, adică vor primi şi indemnizaţii. În acelaşi timp, Primăria Anina va reabilita un cămin degradat în care locuieşte o numeroasă comunitate de romi.
„Ţîganii au nevoie de acoperiş şi de apă!”
Am fost la căminul cu pricina şi am întâlnit acolo mulţi romi, şi mărunţi, şi mai mari, şi tineri şi bătrâni, care ne-au chestionat despre scopul şi durata vizitei. Le-am spus despre proiect, iar răspunsul unei ţigănci tinere a fost:
„Lasă astea! Să ne spui când ne face acoperişul, că vine iarna, şi când ne dă apă! Că ne-or tăiat apa! Ţîganii au nevoie de acoperiş şi de apă!”
Ţiganii sunt buni numai la vot
Le-am explicat romilor, care s-au adunat foarte curioşi la discuţii, despre complexitatea proiectului. O romă vârstincă şi-a exprimat o părere fermă:
„Prostii şi minciuni! Or mai zîs aşa şi n-or făcut nimica! Numa' or mâncat banii! Fiecare îi păntru iel! Ţîganii îs buni numa' ca să-i voteze şi după aia uită dă noi! Io nu-i mai votez niciodată!”
Am întrebat-o dacă totuşi proiectul se face, o să-i voteze? „Ba, să-i voteze dracu'!”, a venit răspunsul prompt.
Alte urgenţe
Romul Gheorghe Lăcătuş, în vârstă de 34 de ani, are 6 copii şi nu are serviciu. Trăieşte din ajutorul social. L-am întrebat dacă are şcoală. N-are. S-ar duce la şcoală să înveţe şi o meserie? Nu s-ar prea duce, că nu poate din cauza piciorului, îl doare piciorul şi şchiopăteză. Dar, alt rom mai tânăr, în vârstă de 24 de ani, cap de familie cu 4 copii, a spus sfios că parcă l-ar interesa o meserie. O altă ţigancă tânără, cu un copilaş în braţe, a fost de părere că nu meseriile sunt prima urgenţă, ci locurile de muncă:
„Nouă ţîganilor să ne dea orice dă lucru, la măturat, la spălat pă jos, la gunoi, că facem orice! Numa' să avem un loc de muncă!”
Ceva speranţe
Până ne-am mai învârtit noi în faţa căminului, o fetiţă foarte simpatică ne-a spus că ce drag îi este să meargă la şcoală, ce mult îi place de doamna învăţătoare. „Ne-a dus şi la Alba Iulia, pe gratis, cu toată clasa! Şi a fost foarte frumos!”, ne-a spus fetiţa din tot sufletul.
Partenerii
Beneficiarul proiectului este Asociaţia de Binefacere Pro Vitam. Proiectul „Măsuri integrate pentru comunitatea marginalizată cu populație aparținând minorității rome din Anina, județul Caraș-Severin”, ID 102040, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, este derulat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Caraș-Severin, Top Media S.R.L., Primăria Anina și Liceul „Mathias Hammer” Anina. Despre proiect au vorbit, pe larg, primarul Aninei, Gheorghe Românu, şi directorul Asociaţiei Pro Vitam, Marinela Rotaru, precum şi toţi ceilalţi reprezentanţi ai partenerilor din proiect.
Obiectivul proiectului în termeni europeni
Obiectivul general al proiectului este reducerea seminificativă a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată din Anina în care există populație aparținând minorității rome, prin aplicarea unui set complet de măsuri integrate și inovative, care răspund nevoilor speciale ale grupului țintă, indentificate în analiza preliminară.
Efecte prognozate pe termen lung
Pe termen lung, proiectul va genera efecte pozitive în privința asigurării unui cadru optim de dezvoltare a comunității marginalizate prin îmbunătățirea educației și formării profesionale, a serviciilor medico-sociale, îmbunătățirea condițiilor de locuit, reglementarea actelor, dar mai ales prin creșterea seminificativă a gradului de ocupare și crearea de locuri de muncă la nivel local (în baza sprijinirii inițiativelor antreprenoriale) pentru cel puţin 556 persoane din Anina.
Valoarea eligibliă cofinanţată din partea UE este în valoare de 12.237.243,20 lei, iar durata de implementare este de 36 luni.