Menu

Articol

Braconierii de comori arheologice luaţi din aşternut la prima oră a dimineţii (UPDATE)

La această oră, poliţiştii din Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, efectuează 14 percheziţii domiciliare, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de braconaj arheologic. Vor fi puse în aplicare zece mandate de aducere.

Potrivit comunicatului de presă al IPJ Caraş-Severin, semnat de Cecilia Dăneţ. în această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, efectuează 14 percheziţii pe raza județelor Caraș-Severin, Bihor, Timiș și Arad, la persoane bănuite că au săvârșit infracțiunea de braconaj arheologic. Percheziţiile au loc la Moldova Nouă, Anina, Bănia, Oraviţa şi Reşiţa, dar şi la Oradea, Timişoara şi Arad.

În fapt, începând din 2015, bănuiții ar fi efectuat detecții și săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană și medievale.

Vor fi puse în executare zece mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri şi dispunerea măsurilor legale.

La activităţi participă și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bihor, Timiș și Arad. 

UPDATE, ora 17,20 ======================

În urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică, cu posibilă proveniență din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoabă), peste 300 de monede antice și medievale, mai multe arme și statuete medievale, unelte și statuete din perioada neolitică şi 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Verificările de specialitate, pentru a se stabili dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național mobil sunt continuate de specialiști arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan. La activităţi au participat și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bihor, Timiș și Arad.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, furt și constituirea unui grup infracțional organizat.

 

 

Powered by Jasper Roberts - Blog