Amfiteatrul Colegiului Naţional „C.D. Loga” din Caransebeş a găzduit vineri, 13 octombrie, prima ediţie a Simpozionului Internaţional „Asistentul medical în Uniunea Europeană, prezent şi perspective”, manifestare organizată de Şcoala Postliceală Sanitară „Banatul” din municipiu, în parteneriat cu Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” din Petroşani. La acţiune au participat invitaţi din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, membri ai Consiliului Director al Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Privat Preuniversitar din România, reprezentanţi ai Inspectoratelor şcolare din ţară, ai şcolilor partenere din Uniunea Europeană, precum şi directori, profesori şi elevi din Şcoli postliceale sanitare, medici, sau alte persoane implicate în actul medical.
În cuvântul de deschidere, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Banatul”, Ion Georgescu, a spus că organizarea simpozionului se datorează unei hotărâri luate în urmă cu patru luni, după o vizită efectuată la o unitate de îngrijire, de terapie intensivă, din Erfurt, în Germania, în perioada în care negocia un contract de colaborare prin care şcoala caransebeşeană va trimite elevi care vor face practică în cadrul acelei clinici. „Ca urmare, am concluzionat că este necesar să facem o analiză a stadiului în care ne aflăm în prezent, privind pregătirea asistenţilor medicali pentru a putea să facă faţă cerinţelor pieţei muncii din Uniunea Europeană, şi nu numai. Să vedem dacă pregătirea pe care o facem în prezent corespunde cerinţelor pieţei muncii şi, de asemenea, să tragem concluzii, pentru a vedea ce avem de făcut în viitor. În acest sens, va trebui să milităm cu toţii în primul rând pentru perfecţionarea sistemului de învăţământ, în aşa fel încât asistenţii pe care îi pregătim să dobândească abilităţile necesare desfăşurării activităţii profesionale la nivelul standardelor internaţionale cerute în prezent”, a mai spus Ion Georgescu.
Managerul Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila” din Petroşani, Gabriela Stanca, a anunţat că, de patru ani, cele două instituţii de învăţământ sunt partenere cu o şcoală similară din Montisio, Portugalia, ai cărei reprezentanţi au fost invitaţi la acest simpozion. „Pe parcursul acestei manifestări, temele dumneavoastră vor fi abordate cu seriozitate, pentru că sunt cunoştinţele pe care le veţi împărtăşi colegilor, lucruri trăite în Uniunea Europeană, în practica pe care aţi desfăşurat-o acolo, sau cum vedeţi dumneavoastră viitorul asistentului medical pe piaţa muncii”, a adăugat Gabriela Stanca.
Prezent la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, la o masă rotundă în care s-au luat în discuţie problemele învăţământului privat din regiunea Vest, Radu Ştefan, preşedintele Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Privat Preuniversitar din România, a ţinut să adreseze câteva cuvinte şi participanţilor la acest simpozion. „Ne bucurăm că în cadrul organizaţiilor noastre sunt şcoli care dau rezultate excelente, care se străduiesc să constituie o alternativă pentru formarea cadrelor sanitare în întreaga României şi mai departe, în Europa. Mă bucur că aveţi parteneri internaţionali atât de importanţi, am avut o discuţie cu directorul şcolii din Montisio şi am aflat cum se desfăşoară învăţământul postliceal privat acolo, într-o mai bună comunicare cu autorităţile locale şi cu Statul, dar e un alt concept de «Stat» decât la noi, şi avem foarte multe de învăţat de la partenerii europeni, lucruri care ne vor pune şi pe noi pe o direcţie bună, pentru că trebuie să ieşim din acest sistem închistat, care, din păcate, nu s-a schimbat prea mult în ultimii 25 de ani”.
Constantin Nicolaescu, inspector general-adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, a vorbit despre satisfacţia pe care o simte văzând că la Caransebeş s-a reuşit organizarea unei asemenea acţiuni. „Dragi elevi, sigur că beneficiarii întregii activităţi desfăşurate la nivelul unităţilor de învăţământ postliceal particular sanitar sunteţi dumneavoastră. Toate eforturile făcute de manageri, de cadrele didactice, nu sunt suficiente, ele trebuie acompaniate de eforturile pe care trebuie să le depuneţi dumneavoastră, deoarece vă veţi dedica activitatea unei porfesii nobile, care trebuie făcută cu dragoste, dar şi cu înţelepciune şi profesionalism, sperăm să învăţaţi din aceste dezbateri şi puteţi să fiţi siguri că oricând vom fi alături de dumneavoastră, la nivelul conducerii Inspectoratului Şcolar, şi nu numai, alături de cadrele didactice şi de conducerile şcolilor”, a mai spus Constantin Nicolaescu.
Cătălin Pâslaru, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, prezent la dezbaterile privind învăţământul privat din Regiunea Vest, le-a vorbit, la rândul lui, şi participanţilor la acest simpozion. „Aceste manifestări ne ajută atunci când, prin politicile educaţionale, încercăm să fim şi noi parte în procesul educativ şi, cu atât mai mult, aceste simpozioane internaţionale ne onorează, întrucât prin prezenţa dumneavoastră, prin comunicările pe care le veţi susţine, demonstraţi nu numai reprezentanţilor români, ci şi partenerilor străini, potenţialul de care dispune România”.
În cursul după-amiezii au avut loc două sesiuni de comunicări.
Sâmbătă, 14 octombrie, participanţii la simpozion vor pleca într-o excursie la Orşova, unde vor merge în croazieră pe Dunăre, şi vor vizita Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I.