O veche zicală spune că o persoană cu responsabilităţi, care ia decizii sau îşi pune semnătura pe un act fără să se documenteze temeinic, semnează ca primarul. Adică, o face în necunoştinţă de cauză, să fie făcut, doar pentru că aşa e procedura legală.
Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, chiar semnează ca...primarul. Fără să ştie ce conţine documentul pe care îl propune spre aprobare consilierilor locali. A dovedit-o de curând, cu un proiect de hotărâre privind acordarea a patru titluri de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Caransebeş.
Când a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre acordarea acestor titluri şi amănunte despre persoanele respective, Borcean s-a bâlbâit precum un elev care vine la şcoală cu lecţia neînvăţată la ora de geografie. „Sunt trei sportivi de performanţă, de fapt doi, Patricia Ţig, tenismena, şi atleta Maria Liliana Dragomir, născută Danci, şi un căpitan, Cosmin Ilie Sorin, care este pompier de profesie şi campion mondial de atletism”, a spus primarul.
Întrebat fiind de cea de-a patra persoană răsplătită cu acest titlu onorant, Felix Borcean ne-a arătat câte lacune are un şef de administraţie locală: „Nu ştiu mare lucru despre căpitanul Nicolae Dănuţ, veteran, rănit în teatrele de operaţiuni externe. Sincer nu-l cunosc. Chiar nu ştiu detalii. Ce vă pot spune că ne-a fost recomandat de şeful său (comandant, n.r.) şi cam atât. Nu cred că este obligatoriu să ştiu tot despre cei care au primit aceste titluri”.
Este adevărat, ca primar nu trebuie să le ştii pe toate, că de aceea există armata de consilieri, şefi de serviciu şi directori doar că, aproape de fiecare dată când este întrebat despre ceva legat de primărie, Felix Borcean este prins pe picior greşit, ridică umerii, lasă capul jos ori se scuză că nu poate da răspunsul până nu se documentează. Este mai mult decât jenant pentru o persoană care provine din mediul academic. Cu o astfel de atitudine, cu siguranţă că la Caransebeş nu este nevoie de un primar, ci ar fi suficient un Consiliu Local, competent şi responsabil.
Până la urmă edilul-şef a oferit amănunte din biografia căpitanului Nicolae Dănuţ, dar numai după ce cineva i-a oferit proiectul de hotărâre pe care îl semnase şi despre care habar nu avea ce conţinea: năsacut la Orşova în 1976, cu domiciliul în Caransebeş, absolvent de şcoală militară de maiştri militari şi subofiţeri şi al Universităţii Hyperion, încadrat în Comandamentul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Banat Timişoara, rănit în 2007, în Irak când în urma unei misiuni de patrulare transportatorul ambfibiu blindat în care se afla a luat foc. În urma incidentului a suferit o fractură de piramidă nazală şi arsuri pe corp.
Militarul a participat, în luna septembrie, la Jocurile Paralimpice de la Toronto, fiind component al echipei de volei, în şezut, a României.
Este de prisos să spunem că primarul nu ştia nimic despre actuala stare de sănătate a militarului, luându-l pe "nu ştiu" în braţe, însă el a semnat proiectul de hotărâre. Ca primarul.