În această dimineaţă de sâmbătă, 4 noiembrie, s-a stins din viaţă pe un pat din spital din Timişoara cunoscutul antrenor reşiţean de atletism, Iosif Măzăran, în vârstă de 76 de ani. Acesta suferise o operaţie în urma unei căzături, iar până la urmă nu a rezistat intervenţiei medicale.
Sportiv de o viaţă, Iosif Măzăran a început să alerge de la vârsta de 13 ani, la CS Banatul Timişoara, în proba de 1.500 m obstacole.
Un accident la călcâiul lui Ahile l-a făcut să abandoneze atletismul şi să se apuce de antrenat, încă din timpul facultăţii, după absolvirea căreia a venit la Reşiţa, el fiind născut în Valea Caraşului, antrenând la CSM Reşiţa.
Din mâinile sale a ieşit campion naţional la marş, Rudolf Csunderlik, iar în 1972, Gheorghe Vădraru a devenit campion mondial la Jocurile Tăcute, dar şi campion al României în probele de 20 şi 50 km marş. În abul 1980 a fost cooptat în colectivul tehnic de antrenori al lotului naţional, ca o recunoaştere a performanţelor obţinute de atleţii pe care i-a pregătit. Este vorba de aproape 300 de medalii la competiţiile naţionale, balcanice, europene şi naţionale. Opt dintre foştii săi elevi au primit titlul de maestru emerit al sportului, iar printre ultmii mari performeri îi amintim pe mărşăluitorii Marius Cocioran, Narcis Mihăilă, ambii participanţi la Olimpiada de la Rio, Dragoş Berindei şi Stelian Băicuş pe care i-a pregătit împreună cu fiul său, Tavi Măzăran.
Pentru întreaga sa activitate, în 2015 a primit Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa.
Într-un interviu acordat cu ani în urmă în Jurnal de Caraş-Severin, Iosif Măzăran spunea: „Marşul m-a ţinut în viaţă. Mă voi retrage din atletism, cu o zi înainte de muri!” Din păcate, n-a fost să fie cum şi-a dorit. (Foto: CSU Reşiţa)