Comuna Eftimie Murgu din Valea Almăjului, judeţul Caraş-Severin, situată pe valea Rudăriei, s-a numit pe vremuri, Rudăria. La Eftimie Mugu, în Cheile Rudăriei, există celebra rezervaţia de mori cu ciutură, obiectiv turistic cunoscut cu numele, Rezervaţia Mulinologică Rudăria. În anul 1970, autorităţile comuniste au decis schimbarea numelui comunei în Eftimie Murgu, pentru a cinsti memoria revoluţionarului paşoptist, născut la Rudăria. Acum, însă, primarul localităţii, Mihai Vlădia, vorbeşte despre intenţia de a se reveni la vechea denumire a localităţii. Despre acest subiect, i-am solicitat o declaraţie primarului comunei Eftimie Murgu, profesorul de istorie Mihai Vlădia.
„Nu este doar ideea mea, doar gândul meu. Ideea acesta a pornit din comunitatea pe care cu mândrie o reprezint. Întrebarea este: Rudăria sau Eftimie Murgu? Două aspecte vreau să prezint, dacă vom continua prin Cooperativa Agricolă pe care am înfiinţat-o, prin Rezevaţia Cheile Rudăriei, să promovăm toate produsele noastre tradiţionale, să promovăm obiectivele turistice, consider că nu este chiar potrivit să folosim numele de Eftimie Murgu. De exemplu, cum să numim această rezervaţie? Rezervaţia Mulinologică Eftimie Murgu? Sau făina de Eftimie Murgu sau oţetul de prune Eftimie Murgu? Nu. Pe Eftimie Murgu trebuie să-l lăsăm acolo sus, să-l lăsăm la statura pe care şi-a câştigat-o şi să nu-l amestecăm în anumite activităţi, benefice pentru noi, însă, în cele din urmă, comerciale. Eftimie Murgu, profesorul de filozofie, primul profesor de filozofie care aduce cursul de filozofie în spaţiul românesc, trebuie lăast acolo sus, la înălţime. Eftimie Murgu a fost măreţ! Apoi, al doilea aspect: Rudăria a dat numeroase personalităţi. Sigur, dintre toate, cea mai cunoscută este imaginea lui Eftimie Murgu, scos în evidenţă de istoriografia comunistă, numele lui legat de momentul paşoptist, însă, nu trebuie să-l trecem în umbră pe doctorul în istorie Ion Sîrbu. Când spui Academia de la Bucureşti, când spui Marele Premiul Năsturel, primit de către acest rudărean, în anul 1904, atunci trebuie să avem responsabilitate şi să punem numele doctorului Ion Sîrbu unde merită. Sau generalul Traian Doda! Când spui generalul Traian Doda te gândeşti la fostul comandant militar al Veneţiei, al Budapestei! Iată, v-am dat trei exemple de mari personalităţi de la Rudăria!”, a spus primarul comunei Eftimie Murgu, profesorul de istorie Mihai Vlădia.
„Trebuie să revenim la numele vechi, Rudăria!”
„Şi atunci, consider, dar numai dacă şi comunitatea pe care o reprezint îşi doreşte lucrul acesta, trebuie să revenim la numele vechi, Rudăria, păstrat până în anul 1970, şi câştigăm două lucruri: pe Eftimie Murgu îl reaşezăm acolo sus, în măreţia lui, şi aducem din anonimat alte două personalităţi, cu nimic mai prejos decât Eftimie Murgu, resprectiv Ion Sîrbu şi Traian Doda”, a mai spus primarul Mihai Vlădia.
Pe de altă parte, primarul Mihai Vlădia a precizat că din comunitate au venit semnale favorabile privind schimbarea numelui. Însă, nu vrea să se grăbească, nu trebuie să se grăbească în acest demers, deoarece oamenii trebuie informaţi, trebuie să aibă loc discuţii şi dezbateri, la care, alături de localnici, să participe profesori şi personalităţi prestigioase.