Ziua Naţională de anul acesta are o semnificaţie aparte pentru oraşul Moldova Nouă. Astfel, se împlinesc 300 de ani de la prima atestare documentară a oraşului, iar cu acest prilej, profesorul Andrei Nistoran va lansa în premieră lucrarea „Monografia Orașului Moldova Nouă". Lansarea va avea loc vineri, pe 1 decembrie, la Casa de Cultură Moldova Nouă, începând cu ora 12.00, imediat după încheierea manifestărilor organizate la Monumentul Eroilor din Parcul Central al orașului.
„Ideea elaborării unei monografii a localității Moldova Nouă a venit, firesc, deoarece în calitate de profesor de istorie am avut ocazia de a veni în contact cu diferite momente din istoria acestor meleaguri. În plus, sunt legat afectiv de acest oraș în care au viețuit părinții mei și o parte din familia mea [...] În elaborarea lucrării, un rol important l-au avut monografia lui Alexandru Moisi, ca punct de plecare, rezultatele săpăturilor arheologice publicate în revista "Banatica", editată de Muzeul Banatului Montan din Reșița, informațiile oferite din arhivele locale cu privire la Moldova Nouă, datele obținute de la principalele întreprinderi și instituții din oraș și mărturiile furnizate de către unii cetățeni participanți la diferite evenimente din istoria contemporană a localității”, sunt cuvintele autorului Andrei Nistoran, regăsite în introducerea monografiei.
Autorul consideră zona unde se află Moldova Nouă drept un „paradis arheologic”, întrucât remarcă descoperirile importante din toate epocile istorice. Monografia se vrea a fi nu doar o lecție de istorie, ci și un ajutor pentru generațiile de astăzi și cele viitoare. Lucrarea a fost tipărită cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Moldova Nouă, la baza unei idei existente în perioada 2008-2012.
"Decizia de a finaliza monografia a fost un act de normalitate, precum și o șansă unică de a fi partener la un moment istoric pentru comunitatea noastră. Aveam nevoie de acest manual de istorie locală, de monografia orașului nostru, pentru a putea transmite noilor generații tradițiile și actele de vitejie ale înaintașilor noștri. Multumiri speciale datorăm domnului profesor Nistoran Andrei, prin a cărui muncă și dăruire lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri istoria orașului Moldova Nouă", a spus Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă.
Casa de Cultură a lansat un concurs pentru cei care doresc să intre în posesia unul volum semnat de autor. Doritorii pot accesa pagina de facebook a instituţiei, unde pot afla toate detaliile, iar câștigătorii vor fi anunțați în ziua lansării.