Ieri, 11 decembrie, poliştii rutieri au derulat, în localitatea Bocşa, o acţiune pentru combaterea consumului de alcool la volan. La un moment dat au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din localitate. Tânărul a trecut cu brio testul pentru consumul de băuturi alcoolice, dar poliţiştii au găsit în trusa de prim ajutor, materiale pirotehnice interzise la deținere, fără documente de proveniență.
„Materialele pirotehnice au fost ridicate iar față de autor se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 346 Cod Penal (alin. (1): producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni privind circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la doi la şapte ani)“ ne-a informat Cecilia Dăneţ, purtătorul de cuvânt al Inspctoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.
Poliţiştii reamintesc faptul că aspectele legislative privind clasificarea, limitele de vârstă, condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice sunt prevăzute în H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice. Conform actului normativ, articolele pirotehnice se clasifică în trei categorii. Articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă şi alte articole pirotehnice.
Legislaţia interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.