La Muzeul Banatului Montan, anul 2017 a fost extrem de bogat în cercetare, rezultând o serie de referate şi studii, prezentate în simpozioane şi conferinţe, de articole publicate de specialiştii muzeului în reviste de specialitate de prestigiu. De altfel, Muzeul Banatului Montan editează şi revista proprie, „Banatica”, o revistă cotată în două mari baze de date, EBSCO, americană, şi ERIC, europeană, fapt care dă posibilitatea revistei să atragă cercetători de foarte bună calitate. Bogată a fost şi activitatea de cercetare în arheologie, fiind desfăşurate lucrări în şantiere arheologice sistematice la Berzovia, Pojejena şi Opatiţa, dar şi în şantiere arheologice temporare, aflându-se în lucru două cataloage importante, unul al pieselor de metal, al doilea, al pieselor ceramice. În domeniul muzeografie au fost şase activităţi realizate în colaborare şi două realizate de muzeul reşiţean.
Despre activitatea desfăşurată de specialiştii muzeului reşiţean, am stat de vorbă, ieri, cu dr. în istorie Livia Magina, cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan. Referitor la publicarea de volume, Livia Magina ne-a declarat că anul acesta muzeul a publicat volumul II din „Diplomatarium Banaticum”, de Costin Feneşan, şi „Monografia satului Valeapai”, de Anna Kremm. În prezent se află sub tipar, „Monografia Ilidiei”, de Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, şi un volum dedicat istoricului Nicolae Bocşan, la un an de când a încetat din viaţă.
Expoziţii cu lumină, formă, culoare şi poveste
În ceea ce priveşte domeniul muzeografie, am aflat de la cercetătorul ştiinţific Livia Magina:
„În luna martie, doamna Dina Voicu a avut o expoziţie de fotografie, intitulată „Antidot la uitare”, cu fotografii ale unor monumente istorice din Reşiţa şi din Bocşa, apoi, am avut o expoziţie de pictură a domnului Francisc Matiaş, care şi-a prezentat o retrospectivă a lucrărilor realizate în taberele de pictură. A urmat o expoziţie de fotografie a cursanţilor Şcolii populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, intitulată „Lumină-culoare-formă”. Am avut, apoi, o altă expoziţie care mie mi-a fost foarte dragă, „Orga din Banat şi constructorii ei”, prezentată de către Franz Metz din München. Foarte interesantă! Această istorie a orgilor, pe lângă faptul că este o istorie închisă, este şi finalul unei meserii, aceea de constructor de orgi. Este o istorie complexă a muzicii, combinată cu arta, tehnica, istoria, cu arhitectura. Şi, încheiem anul cu expoziţia aflată acum pe simeze, expoziţia domnului Dragoş Zipfl, o expoziţie de pictură pe care eu am numit-o barocă. Cu foarte multă culoare, foarte multă formă şi foarte multă poveste. Ceva deosebit!”
„Noaptea muzeelor” şi alte experienţe inedite
„Un alt eveniment special, anul acesta, a fost un eveniment care se desfăşoară în fiecare an la nivel naţional şi la nivel european, în care sărbătorim muzeele. Este vorba despre „Noaptea muzeelor”, în care lumea a luat contact cu muzeul prin prisma divertismentului şi a unei experienţe inedite. A fost un eveniment cu totul special, la care am fost ajutaţi de actori ai Teatrului de Vest Reşiţa, care au interpretat personaje istorice. Chiar am fost emoţionată de acel moment, cred că şi vizitatorii au fost, şi copiii, care au fost numeroşi. O activitate de excepţie a fost şi cea organizată cu Asociaţia Pluto din Cluj, care au venit cu un Planetariu Mobil, cu proiectul „Constelaţiile în viziunea străbunilor, tălmăcite pe înţelesul copiilor”. Foarte frumos şi educativ. şi a avut un mare succes, atât la copii, cât şi la adulţi. Pentru anul viitor vrem să organizăm un alt proiect cu asociaţia din Cluj. Desigur, foarte importante au fost colaborările cu alte instituţii cu acelaşi profil. Am avut colaborări cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, avem o relaţie deosebită cu colegii de la muzeul din Arad, cu cei din Deva, de la Drobeta-Turnu Severin, cu colegii de la muzeul din Caransebeş”, a mai precizat Livia Magina.
Viitorul sună în funcţie de buget!
Cercetătorul ştiinţific Livia Magina ne-a vorbit pe larg şi despre proiectele propuse pentru anul viitor.
„Consider că am făcut lucruri frumoase şi interesante în anul care se încheie. Aşadar, trecutul sună bine! În ceea ce priveşte viitorul, acesta sună în funcţie de buget!”, a spus, amuzată, Livia Magina şi a completat: „Sigur, în funcţie de buget, dar şi de profesionalismul, implicarea şi entuziasmul oamenilor!”
Vom reveni cu prezentarea unor proiecte propuse în planul de activităţi al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, pe anul 2018.