Începând cu anul 2015, operatorul judeţean de apă şi canal, Aquacaraş SA se confruntă cu probleme financiare grave care au condus la o serie de dificultăţi în derularea proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin”, unde partea de cofinanţare a operatorului este de 6,26% din valoarea contractului.
Potrivit unui raport al actualei conduceri, în 2015 societatea a fost foarte aproape de semnarea unui contract de împrumut destinat cofinanţării, dar din cauza unei popriri a ANAF, de 5,9 milioane de lei, pentru o creanţă ISPA, împrumutul nu s-a mai realizat.
La sfârşitul lui 2016, societăţii i-au fost emise opt procese-verbale de constatare a neregulilor în derularea proiectului şi de stabilire a creanţelor bugetare pentru programele operaţionale, în sumă de 20,9 milioane de lei, pentru o perioadă de 38 de luni. Ele au fost contestate şi se află pe rolul instanţelor.
ANAF a pus sechestru pe tot patrimoniul societăţii, dovadă fiind cele trei procese verbale emise în luna noiembrie a acestui an.
Conform scadenţarului de plată, calculat de cei de la ANAF, rata pe care societatea va trebui să o suporte începând cu luna ianuarie 2018 va fi de 676.845 lei, în prima luna, şi creşte progresiv până la aproape 700.000 lei pe lună, ceea ce va pune presiune pe cash-flow-ul societăţii.
Cum s-a ajuns aici?
Acelaşi raport prezintă o situaţie privind producţia, veniturile şi cheltuielile societăţii, la data de 31 octombrie 2017. Astfel, cantitatea de apă introdusă în reţea a fost pe primele zece luni ale anului de 8,8 milioane de metri cubi, în timp ce volumul de apă distribuită a fost de 4,6 milioane metri cubi, iar de apă uzată evacuată, de 4,1 milioane de metri cubi. Concluzia, pierderea de apă din reţea şi cea tehnologică este de 48%.
Din totalul cheltuielilor, de 30,4 milioane de lei pe primele zece luni, ponderea cea mai mare o au cele cu plata salariilor şi contribuţiile aferente acestora, respectiv suma de 20,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă 68,15%.
Noul director al companiei, Nicolae Ciobanu, atrage atenţia asupra faptului că fără măsuri de eficientizare a activităţii, în sensul creşterii veniturilor şi scăderii cheltuielilor, va apărea un impact dezastruos asupra situaţiei economico-financiare a societăţii. Într-o intervenţie făcută în Consiliul Judeţean, Ciobanu nu a afirmat că este posibil ca în luna ianuarioe amgajaţii Aquacaraş să nu-şi primească salariile.