Menu

Articol

Pensiile private pot fi încasate şi lunar. Noile norme ASF

Autor: 

În condiţiile în care populaţia României este din ce în ce mai îmbătrânită şi se trag semnale de alarma ca, in cativa zeci de ani, nu mai are cine sa ne plateasca pensia de la stat - Pilon I, in conditiile in care contributia la pensia obligatorie - Pilon II se reduce incepand cu anul viitor la 3,75% (de la 5,1% din salariul brut, in prezent), pensiile private facultative – Pilon III castiga din ce in ce mai mult teren.

Atat angajatorul in numele angajatului, cat si angajatul direct, pot contribui la un fond de pensii facultativ – Pilon III si ambii beneficiaza de deduceri fiscale in limita a 400 euro/an pentru angajat si 400 euro/an pentru angajator.

Adica, pentru companie cheltuiala cu pensia facultativa pentru salariati este deductibila pana la limita de 400 euro anual per salariat, iar pentru salariat suma nu este supusa nici impozitului pe venit si nici contributiilor sociale, pana la limita de 400 euro per salariat.

De exemplu, pentru o contributie a angajatului la fondul de pensie facultativa de 400 euro pe an, rezulta o contributie de 33,33 euro pe luna, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale. Daca avem cursul de 4,5 lei/euro, suma deductibila este de 150 lei/luna.

Pana va fi adoptata o lege de plata a pensiilor private, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a aprobat in ultima luna un set de norme, pentru introducerea platilor esalonate pentru Pilonul II si III de pensii.

Astfel, a fost publicata in Monitorul Oficial norma privind utilizarea activului personal net al participantilor la pensiile private, care prevede ca,incepand cu aprilie 2018, beneficiarii de pensii Pilon II si III, vor putea opta pentru plata unica sau in transe (pana acum fiind posibila doar plata unica).

Pentru transe, suma va fi platita in rate egale, de minim 500 lei lunar (cu exceptia ultimei rate, care este reziduala), pe maximum 5 ani.

Sunt trei situatii in lege privind plata pensiilor din Pilon II si Pilon III: pentru limita de varsta sau anticipat, invaliditate si deces.

Pensiile la Pilonul III pot fi platite dupa ce beneficiarii indeplinesc trei conditii: au implinit varsta de 60 ani, au contribuit cu minim 90 plati lunare si au in cont o suma minima acumulata (care va fi stabilita prin lege).

Pensiile private (Pilon II si III) sunt bani acumulati intr-un cont individual, pe numele beneficiarului si sunt bani care se mostenesc. Spre deosebire de Pilon 1, pensia de la stat, unde banii sunt acumulati la bugetul de stat de la actualii contribuabili / angajati si servesc la plata pensiilor actualilor pensionari. (Sursa: InfoEST)

Powered by Jasper Roberts - Blog