O manifestare culturală de mare ţinută a avut loc astăzi, 15 ianuarie, în Sala de festivităţi a Cercului Militar Caransebeş, care a găzduit conferinţa „Eminescu – coloana vertebrală a timpului său proiectată la +∞”, susţinută de istoricul Traian Tr. Cepoiu, din localitatea Ceraşu – Prahova. La eveniment au luat pare elevi de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”, cadre didactice, reprezentanţi ai Episcopiei Caransebeşului, precum şi iubitori de artă şi cultură din municipiu.
Traian Tr. Cepoiu este licenţiat al Facultăţii de Istorie-Filologie a Universităţii din Iaşi, licenţiat al Facultăţii de Filosofie din Halle – Germania, director al Editurii „Scrisul Prahovean”, membru al Asociaţiei Arhiviştilor şi Prietenii Arhivelor, membru de frunte al „ASTREI”, membru al Asociaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice Universitare de la Bruxelles, şi este inclus în Dicţionarul Personalităţilor din România (2009).
Oaspetele de astăzi al Caransebeşului nu este doar istoric, ci şi cercetător, scriitor, editor de carte românească şi artist plastic. Are publicate peste 30 de lucrări, este colecţionar de carte, deţinând o bibliotecă cu nu mai puţin de 30.000 de volume, a înfiinţat publicaţiile „Citadela literară”, „Citadela” şi „Memoria satului”. Totodată, este preocupat de soarta românilor din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Buceag, Transnistria, Crimeea, dar şi a celor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
După prezentarea făcută de prof. Maria Frenţiu, a vorbit Traian Tr. Cepoiu, care le-a spus celor care au umplut până la refuz sala de festivităţi a Cercului Militar că a încercat să descâlcească câte ceva din ceea ce înseamnă destinul eminescian, iar în conferinţa susţinută nu va spune lucruri care să fie greu de reţinut. „Am încercat să fac nu judecăţi de valoare, ci nişte aprecieri axiomatice, pentru că acum nu este important câte poeme a scris Eminescu, ci importantă este este direcţia în care aceste poeme au fost scrise, ce l-a determinat să le scrie, ce a avut în suflet. Pentru că Eminescu nu a apărut aşa, din neant, şi la o dată aiurea, pe firmamentul culturii româneşti. Consider că Eminescu a apărut în cultura românească, în spaţiul spiritualităţii româneşti, la o răscruce de vânturi, a destinului acestui popor. Dumnezeu l-a trimis la români exact atunci când trebuia”, a spus Traian Tr. Cepoiu.
El a mai precizat că Poetul a fost mânat spre o cunoaştere nesăţioasă a tuturor lucrurilor, mai cu seamă a celor din proximitatea imediată: contacte umane, presă, cursuri universitare, librării, anticariate, concerte, care au făcut din Eminescu un alergător de cursă lungă, un maratonist împotriva timpului, pentru epuizarea totală a clipei care trece.
După ce oaspetele a dialogat cu cei prezenţi la manifestare, eleva Dafina Bârca, de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”, a recitat o poezie patriotică, iar P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, i-a acordat lui Traian Tr. Cepoiu Diploma de Excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”, pentru contribuţia la promovarea culturii şi istoriei naţionale în Episcopia Caransebeşului, în Anul Omagial al Unităţii de Credinţă şi de Neam şi Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Manifestarea a fost organizată de Cercul Militar, Episcopia Caransebeşului, Seminarul Teologic „Ioan Popasu” şi Colegiul Naţional „Traian Doda”.