Suma repartizată de Guvern judeţului Caraş-Severin din cota de 17, 25% din impozitul pe venit pentru dezvoltarea locală şi proiecte de infrastructură, precum şi pentru plata arieratelor, a fost împărţită, ieri, în şedinţa de Consiliu Judeţean, în armonie deplină, fără controverse, fără scandal, ba, chiar, s-au împărţit şi formule de curtoazie, de politeţe şi de apreciere între puterea social-democrată şi opoziţia liberală. De acord, unele exprimări au fost ironice, dar şi acestea au contribuit la crearea unei atmosfere relaxate, propice pentru votarea tuturor proiectelor de hotărâre în unanimitate! Astfel, şi repartizarea banilor a fost votată în unanimitate, atât de consilierii care deţin majoritatea, cât şi de cei din opoziţie. Liderul grupului PNL, Ioan Cojocariu, a folosit sintagma „am împărţit sărăcia”, având în vedere că toţi au fost de acord că suma repartizată de fostul Guvern (Tudose) este mult prea mică faţă de nevoile localităţilor, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a precizat că doar una din localităţi a solicitat repartizarea unei sume mai mari decât toată suma aflată la dispoziţia judeţului!
Caransebeşul a primit suma cea ai mare
Suma totală de împărţit oraşelor şi comunelor din judeţ a fost de aproximativ 8 milioane de lei (8.137.000 lei). Sumele cele mai mari le-au primit localităţile care au arieratele cele mai vechi şi mai mari. Astfel, oraşele Caransebeş, Oraviţa şi Anina, precum şi comuna Bozovici, au înregistrat întârzieri la plată, în principal, din cauza unităţilor spitaliceşti pe care le au în administrare, aceste localităţi primind sume mai mari pentru a-şi putea plăti arieratele, Caransebeş, Oraviţa şi Bozovici, parţial, iar Anina, integral. Prin urmare, municipiul Caransebeş a primit suma cea mai mare, respectiv 380.000 de lei, iar oraşului Oraviţa şi comunei Bozovici li s-au repartizat printre cele mai mari sume, respectiv 304.000 lei - Oraviţa, şi 300.000 de lei - Bozovici.. Al doilea criteriu luat în calcul a fost legat de dimensiunea proiectelor de dezvoltare în baza cărora localităţile au solicitat finanţare.
Locuitorii n-au nicio vină!
Un alt aspect subliniat ca fiind pozitiv şi izvor de armonie în Consiliul Judeţean a fost că li s-au repartizat sume de bani şi localităţilor care nu au solicitat la timp bani pentru dezvoltare, pentru că, aşa cum au precizat, atât preşedintele Silviu Huruzeu, cât şi consilierul judeţean Ioan Crina, „locuitorii nu au nicio vină pentru faptul că primăriile nu au trimis solicitările la timp”!
Repartizarea sumelor pe oraşe s-a făcut astfel:
Reşiţa - 150.000 lei
Anina - 150.000 lei
Băile Herculane - 200.000 lei
Bocşa - 165.000 lei
Caransebeş - 380.000 lei
Moldova Nouă - 150.000 lei
Oraviţa - 304.000 lei
Oţelu Roşu - 333.000 lei
Comunele au primit sume pe patru niveluri, respectiv 50.000, 70.000, 100.000 şi 115.000 de lei, excepţie făcând comuna Constantin Daicoviciu care a cerut mai puţin, respectiv, 47.000 de lei pentru proiecte de dezvoltare, şi a primit 40.000 de lei.
Consilierul judeţean Ioan Crina a atras atenţia ca primăriile, din aceste sume, să-şi achite contribuţia de 2% datorată Aquacaraş, pentru că altfel, societatea care deulează proiecte atât de importante de apă şi canalizare se duce de râpă!
Reproşuri amicale şi sincere felicitări!
„Domnule preşedinte, şi dumneavoastră şi domnul Crina, aţi apăsat pe acest termen că primăriile nu au trimis la timp. Păi, care timp? Că nu există niciun termen expres la care să trimiţi. De unde să ştie ei că o să faceţi peste noapte această şedinţă?! Pentru că de obicei s-a tărăgănat, s-a dus până prin februarie. Ei mergeau cu vechile anotimpuri, cu vechile obiceiuri. Vă felicit că reuşiţi să adoptaţi bugetul într-un termen rezonabil, pentru că uşurează totul. Felicitări!”, a spus liderul opoziţiei din Consiliul Judeţean Caraş-Severin, şeful grupului PNL, Ioan Cojocariu.