Menu

Articol

Creşterea şi decăderea industriei reşiţene. De mâine „Turnurile Gemene” vor dispărea!

Cele două „Turnuri Gemene” din zona industrială „Mociur”, vor dispărea de mâine de pe cerul Reşiţei. Este vorba despre două coşuri de fum de la fosta UCM Turnate. Proprietarul, un om de afaceri turc, care a cumpărat halele din „Mociur” şi terenul aferent a decis să demoleze cele două coşuri, înalte de 90 de metri, precum şi încă un coş mai mic, care nu se vede din afara zonei industriale.

„Demolarea este necesară din cauză că acele coşuri sunt degradate, în multe locuri betonul este erodat, se văd sârmele, şi nu mai sunt utilizate. Rămânerea în picioare a coşurilor presupune întreţinerea acestora şi revizii anuale privind siguranţa la cutremure, stabilitatea acestora, mai ales că se află într-o zonă cu cale ferată. În plus, construcţiile mai înalte de 45 de metri intră în zona de protecţie aeriană, fiind cuprinse într-o listă privind siguranţa zborurilor. Locul va fi eliberat, a fost demolată şi o hală. Rămân în picioare două hale, din care una are o suprafaţă de 2700 de metri pătraţi. Una din hale are un etaj, iar cealaltă două etaje. Să sperăm că acolo şi în zona degajată se va face o investiţie utilă”, ne-a informat inginerul Iulian Georgevici, cel care răspunde de administrarea fostei zone industriale „Mociur”.

Cele trei coşuri vor fi demolate prin piconare, adică prin efectuarea unor ferestre în baza coşurilor pentru a le slăbi rezistenţa, după care vor fi culcate la pământ prin explozie controlată. Demolarea coşurilor din „Mociur” se va face identic cu demolarea coşurilor de la Furnalul nr. 1 din fostul Combinat Siderurgic.

Puţină istorie (de pe pagina ucmturnate.ro, înainte de anul 2012)

„Sectoarele calde de pe Platforma Mociur au apărut odată cu etapa de dezvoltare a turnătoriilor Combinatului Metalurgic Reşiţa în 1950, când obiectivul de dezvoltare spaţială şi modernizare a oţelăriei Siemens-Martin din cadrul combinatului a necesitat mutarea vechilor turnătorii.

Astfel, în perioada anilor '50, a apărut o nouă platformă industrială a combinatului metalurgic de pe atunci, Platforma Mociur, amplasată pe malul drept al râului Bârzava, care la acea vreme constituia extremitatea nordică a oraşului Reşiţa.

În prima etapă de dezvoltare, anii 1950-1965, pe platformă s-au realizat lucrări de infrastructură şi au fost puse în funcţiune:

Turnătoria de oţel şi oţelăria specială 1955 - 1956

Turnătoria de fontă 1957 - 1958

Turnătoria de neferoase şi de precizie 1958 - 1960

Forja nouă 1964 - 1965

În prezent (n.n. – înainte de 2012), toate acestea fac parte din UCM Turnate care are ca obiect de activitate în special producerea de piese turnate din oţel şi fontă, precum şi piese forjate.

UCM Turnate este firma rezultată prin externalizarea Centrului de Producţie Turnate-Forjate care făcea parte din UCM Reşiţa”

Decăderea

Din 10 mai 2010, prin dosarul 1888/115/2012, s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei, la cererea debitoarei UCM Turnate şi a creditoarei UCM Oxigaz. Planurile de reorganizare şi ieşire din insolvenţă au eşuat, iar în data de 30 ianuarie 2014 Tribunalul Caraş-Severin a admis cererea administratorului judiciar şi a dispus deschiderea procedurii generale a falimentului. UCM Turnate a fost cumpărată la licitaţie de firma Kirazoglu Corporation, cu sediul în Agigea.

Penultimul spectacol

În 12 octombrie 2014, acrobatul Flavius Cernescu a traversat distanţa dintre cele două coşuri pe o coardă. Secvenţa a fost introdusă în filmul documentar „Transylvania Dragon”, în regia lui Sabin Dorohoi.

Ultimul spectacol - demolarea în siguranţă

Referitor la demolarea în siguranţă a coşurilor: „Primăria Municipiului Reşiţa anunţă toţi participanţii la trafic că circulaţia pe Bd. Revoluţia din Decembrie (bl. 33 - 35) şi str. Timişoarei (staţie OMV) va fi oprită joi, 6 august 2015, timp de 10 minute, în intervalul orar 17:00 – 17:10, oprire necesară ca măsură de siguranţă pentru desfăşurarea lucrărilor de demolare, prin explozie, a celor 3 coşuri de fum, aflate pe platforma Mociur.

Lucrările vor fi executate de o societate specializată în demolări şi are avizul favorabil al Comisiei de Circulaţie a municipiului Reşiţa.

Vă mulţumim pentru înţelegere”.

Cabinet Primar

N.R. - La final, publicăm o superbă fotografie cu cele două coşuri, aşa cum sunt azi şi cum, de măine, nu le veţi mai vedea. Fotografia a fost realizată de prietenul ziarului nostru, Adrian Drăgan.

Powered by Jasper Roberts - Blog