Studenta Irina Chicu, de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, şi absolvenţii universităţii reşiţene, Laurenţiu Radu şi Flavius Bozu, au vernisat, joi, 1 februarie, în foaierul universităţii, o expoziţie de artă plastică şi de artizanat. Expoziţia cuprinde desene în cărbune ale Irinei Chicu, adunate sub titlul „Iubire în alb şi negru” şi câteva zeci de machete ale unor clădiri, realizate din carton şi polistiren expandat de către Laurenţiu Radu şi Flavius Bozu.
În negru şi alb, despre „Iubire în alb şi negru”
Despre lucrările în cărbune ale Irina Chicu, masterand la universitatea reşiţeană, a vorbit filologul şi criticul Ada D. Cruceanu, care a fost relativ zgârcită în aprecieri, subliniind, în primul rând, prezenţa inadecvată în expoziţie a portretului lui Marilyn Monroe, portret oarecum plat, desigur, realizat după o pagină de revistă (n.n. - prezenţa la fel de inadecvată a portretului Angelinei Jolie, a scăpat atenţiei criticului Ada D. Cruceanu, probabil din cauză că l-a considerat neinteresant). În ce priveşte nudurile feminine sau perechile nude înlănţuite, Ada. D. Cruceanu a arătat unele greşeli de construcţie, greşeli de reprezentare anatomică, având în vedere că se ghiceşte intenţia artistei de a reprezenta corect trupurile, în manieră figurativă care să imite realitatea. Deci, nu poate fi vorba despre deformări intenţionate, nu poate fi vorba de intenţia de a spori expresivitatea personajelor prin distrugerea anatomiei şi înlocuirea acesteia cu neliniştea, vibraţia, explozia semnelor grafice. Totuşi, criticul a găsit şi lucruri de laudă în expoziţie, lucrări sau elemente din lucrări care exprimă stări şi emoţii, Având în vedere că artista dovedeşte şi certe calităţi, Ada D. Cruceanu a îndemnat-o să persevereze, dar să dea mai multă atenţie detaliilor (tuturor detaliilor), şi să-şi aleagă cu mai multă grijă subiectele.
Orişicât, pasiunea este salvatoare
Mult mai generos în aprecieri a fost profesorul Gheorghe Popovici, care i-a lăudat pe toţi trei expozanţii, le-a pezentat pe larg biografiile şi a expus, cu entuziasm, o variantă personală şi romanţată de interpretare a „iubirilor în alb şi negru” desenate de Irina Chicu. În fond, a spus Gheorghe Popovici, în viaţă este important să faci ceva cu pasiune: „Ca să-ţi găseşti fericirea, una din căi se poate vedea în această sală, este să-ţi urmezi pasiunea!”
Vernisajul a avut parte şi de scurte secvenţe muzicale, susţinute de Ionuţ Creţoiu împreună cu Laurenţiu Radu la chitară.
Evenimentul a fost organizat de Liga Studenţilor din Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, împreună cu Universitatea „Eftimie Murgu”, reprezentată de prorectorul Cristian Chioncel.