Poetul Costel Stancu şi-a lansat, joi, 22 februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, volumul de poezii „Ochiul din palmă”, editura Mirador, Arad, 2017. La evenimentul desfăşurat în sala de expoziţii „Horaţiu Vornica” au participat prieteni, colegi din Cenaclul „Semenicul”, scriitori din Reşiţa, Timişoara şi Lugoj, precum şi editorul cărţii, Ioan Mătiuţ din Arad. Gazda lansării lansării de carte a fost directorul Casei de Cultură, Marian Apostol, iar moderator a fost criticul literar Gheorghe Jurma.
Volumul este o antologie din cele zece volume publicate de poet începând cu debutul „Terapia căderii în gol” ed. Hestia, Timişoara 1995, şi purtând titlul preluat din ultimul vers al unui poem (fără titlu, ca toate poemele lui Stancu), din volumul „Vînătoarea promisă”, ed. Marineasa, Timişoara, 2003:
„Să nu te sperie moartea mea, plînsul să-ţi fie
adînc şi liniştit ca apa fîntînilor,
ca o dimineaţă în care i-ai băut roua
şi în care te-ai trezit.
Doamne, am obosit să îmi tot repet greşeala,
să îmi tot uit numele.
Vreau să fiu
în a treia aripă a păsării.
În ochiul din palmă.”
Despre poeziile lui Costel Stancu au vorbit, în ordine, criticii Gheorghe Jurma şi Radu Cernătescu, din Reşiţa, poetul Ion Oprişor, din Lugoj, poetul Nicolae Sârbu, scriitorul Ion Ştiubea şi poeta Olga Neagu, din Reşiţa, poetul George Lână, din Timişoara, poetul Iacob Roman din Reşiţa, poetul Ioan Mătiuţ, editorul cărţii, din Arad.
Ochiul din palmă este o rană
Nicolae Sârbu:
„Volumul este o antologie care cuprinde zece volume şi 20 de ani de literatură, între 1995 şi 2015. Fiecare volum, la timpul lui, la publicare a fost receptat ca un eveniment deosebit. Nu mi se pare de loc o poezie postmodernă, ci, mi se pare o poezie aşezată pe linia fecundă a celei mai serioase poezii româneşti şi, mai de grabă, blagiană. Ochiul acesta din palmă e un simbol, este rana, este rana christică din palmă şi rana aceea începe să vadă. Şi vede deosebit, vede profund, vede tulburător, lucruri la care uneori avem acces, alteori nu avem acces. Costel Stancu este un mare poet şi mă bucur că este cu noi!”
Costel Stancu, în hexaedrul de aur!
George Lână:
„Acum, gândim cu voce tare, şi spunem despre poetul Costel Stancu că este un mare poet. Sigur că lucrul acesta se întâmpla de mai multă vreme, dar, este extrem de important că am căzut de acord, fiecare cu sine şi cu ceilalţi că în cazul lui Stancu, lucruile stau chiar aşa. Stancu este, din punctul me de vedere, unul in cei şase care alcătuiesc cel de-al doilea hexaedru de aur al poeziei române”!
Costel Stancu este o stea!
După ce Costel Stancu a fost apreciat, lăudat şi omagiat în toate felurile, lucru destul de obişnuit la lansările de carte (dar nici chiar aşa!), criticul Gheorghe Jurma, care este zgârcit cu laudele, şi mai zgârcit cu superlativele, a spus despre Costel Stancu că „este o stea”! Este o stea care orice ar face de acum încolo în poezie, nu va putea decât să îşi sporească strălucirea, nicidecum să o pălească, să o diminueze!