La Galeria de Artă a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin a avut loc, ieri, vernisajul expoziţiei de artă plastică „Artă á la Cluj”, a cursanţilor Şcolii Populare de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Evenimentul reprezintă rodul colaborării îndelungate dintre şcoala populară din Cluj şi Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, cele două instituţii având, de-a lungul anilor, o serie de astfel de schimburi culturale. Expoziţia prezintă o selecţie din lucrările realizate de cursanţii Şcolii de Arte din Cluj, în taberele de creaţie din perioada 2009-2017, cuprinzând 31 de picturi ce au ca subiect obiective turistice, monumente istorice şi monumente ale naturii din judeţul Cluj.
Referitor la eveniment, directoarea Şcolii de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, Mariana Dănescu, ne-a declarat:
„Acesată expoziţie se datorează unui lung parteneriat cu Şcoala de Arte din Cluj. Sunt vreo opt ani de când există acest parteneriat există şi se dezvoltă datorită schimburilor culturale pe care le avem, datorită expoziţiilor şi a spectacolelor pe care le-am realizat în cadrul acestui parteneriat. Expoziţia „Artă á la Cluj”, realizată sub egida Centenarului Unirii, a fost adusă în primul rând la Reşiţa, dar ea este intinerantă şi va fi dusă de aici la Târgu Jiu şi apoi, la alte şcoli din ţară”.
Directorul Şcolii Populare de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Vasile Corpodean, ne-a declarat, printre altele:
„Proiectul nostru cuprinde colaborări cu multe şcoli, din mai multe localităţi din ţară, însă, prima staţie este aici, la Reşiţa. De aici începem acest proiect, deoarece cu Reşiţa avem cea mai veche şi mai prolifică colaborare. Expoziţia va fi itinerată la Târgu Jiu, Alba Iulia, Bistriţa, Zalău şi Târgu Mureş”.
În expoziţia deschisă la Galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin sunt picturi ce reprezintă grupul statuar din Cluj,„Şcoala Ardeleană”, a sculptorului Romul Ladea, Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea, Cheile Turzii, Castelul Bánffy de la Bonţida, Biserica de lemn de la Necula, Complexul arhitectural de la Tăuşeni, Salina Turda şi altele.