Menu

Articol

Timpul Jucăriilor, la Reşiţa. Acei oameni minunaţi şi jucăriile lor călătoare!

La Muzeul Banatului Montan din Reşiţa s-a deschis, ieri, expoziţia „Timpul Jucăriilor”, în cadrul căreia este prezentată o selecţie de 500 de jucării vechi, din colecţia Asociaţia Muzeul Jucăriilor, condusă de preşedintele Cristian Dumitru.

Expoziţia a fost deschisă de dr. Carmen Albert,  şef de serviciu la muzeului reşiţean, care a felicitat-o pe dr. Livia Magina, cercetător ştiinţific principal la muzeu, pentru iniţiativă şi implicare, desigur, l-a felicitat şi pe preşedintele asociaţiei, Cristian Dumitru, pentru minunata colecţie de jucării, mulţumind mulţimii de elevi şi dascăli din şcolile reşiţene, părinţilor, prezenţi la vernisaj.

Livia Magina: „Mă bucur că sunteţi atât de mulţi, astăzi, alături de noi, de Muzeul Banatului Montan şi de Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti. Trebuie să-i mulţumesc domnului inginer Cristian Dumitru pentru răbdare, înţelegere şi pentru drumul lung făcut de la Bucureşti până la Reşiţa. De asemenea vreau să-i mulţumesc directorului Alin Cica de la Crucea Roşie Fliliala Caraş-Severin, pentru iniţiativa organizării campaniei de donat jucării pentru copii. (...) Istoria copilăriei este parte a istoriei sociale, istoria jucăriilor este parte a istoriei culturii, este şi parte a istoriei industriale. În contextul expoziţiei deschise astăzi, vreau să vă spun trei versuri de Lucian Blaga: „Copilul râde: Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul! / Tânărul cântă: Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea! / Bătrânul tace: Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!” Expoziţia pe care o vernisăm astăzi se înscrie într-un demers de mai lungă durată al muzeului nostru, acela de a aduce la Reşiţa colecţii de excepţie, colecţionari de excepţie, astfel încât reşiţenii să nu fie nevoiţi să străbată distanţe foarte mari până la obiective de patrimoniu naţional”.

Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeului Jucăriilor a povestit istoria constituirii colecţiei Muzeului Jucăriilor, istorie care începe din copilăria sa, când a început să colecţioneze jucării, pasiune care în loc să pălească în adolescenţă, tinereţe şi maturitate, a devenit o preocupare permanentă, un mod de viaţă!

„Valoarea unei jucării, acum 30, 40 de ani sau mai de mult, era alta faţă de ziua de astăzi. Unii dintre dumneavoastră, poate nu ştiţi, atunci, copil fiind, primeai foarte puţine jucării. Întrebaţii pe părinţi, întrebaţii pe bunici, că, atunci, primeai o jucărie, poate de Moş Gerilă, că Moş Crăciun fusese interzis, şi mai primeai o jucărie, poate, de ziua numelui şi în ziua de naştere. Şi, atunci, erai nevoit să ai grijă de ele, că mai primeai, dacă primeai, o nouă jucărie în anul următor”, a spus, printre altele Cristian Dumitru..

Cristian Dumitru a prezentat colecţia ce cuprinde perioada din 1900, până în 1980, reprezentând jucările mai multor generaţii de copii din România. Expoziţia este însoţită de o colecţie de fotografii cu copii şi jucăriile lor din ultima sută de ani. În afara vitrinelor au fost expuse jucările mari: maşinuţe cu pedale, bicilete, trotinete, tricilete, căluţi de lemn, cărucioare.

Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii mai, a.c.

Powered by Jasper Roberts - Blog