Menu

Articol

Pompierii care au stins incendiul din Domogled au fost trataţi conform legii

În urmă cu trei zile, mai exact în 5 mai, a fost declarat stins incendiul din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei, unde patru hectare de pădure au fost mistuite de flăcări. Timp de şapte zile, 140 de oameni, pompieri din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Gorj, angajaţi ai Direcţiei Silvice şi rangeri s-au luptat cu flăcările, iar două elicoptere au executat 70 de misiuni de aruncare cu apă. Conform specialiştilor, zona în care a avut loc incendiul este una cunoscută ca fiind foarte dificilă, unele locuri fiind imposibil de accesat. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin au ţinut să informeze cetăţenii în ceea ce priveşte situaţia grea prin care pompierii şi toţi cei prezenţi au fost nevoiţi să treacă.

În ciuda unor informaţii care au apărut în mass-media, cum că pompierii au primit doar o sticlă de apă şi două conserve, Cristinel Coneru spune că „conform legislației în vigoare, cadrele militare în activitate beneficiază, în misiunile specifice, de următoarele drepturi: o normă de hrană zilnică a cărei contravaloare financiară se acordă odată cu drepturile salariale. Precizăm că fiecare cadru militar deține obligația de a-și asigura, individual, hrana zilnică din aceste drepturi“. Reprezentantul ISU „Semenic“ a mai precizat că în cazul misiunilor de lunga durată, a căror durată depășește patru ore, personalul participant la intervenție beneficiază de un supliment de hrană, în natură, echivalent a 2000 calorii/zi de persoană.

Astfel, apa şi conservele primite au fost de fapt un supliment de hrană alocat militarilor, pentru efortul îndelungat presupus de caracteristica acestui tip de misiune. Pompierii veniţi din alte judeţe au fost nevoiţi să strea câte două zile în zona incendiului, după care se făcea schimb cu o altă serie de militari. Autorităţile locale au pus la dispoziţie sala de sport a Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Topleț, clădire ce dispune inclusiv de grupuri sanitare cu toalete și apă curentă, imobil în care participanţii la incendiu au putut să se odihnească. Cristinel Coneru a ţinut să precizeze şi faptul că „pe toată durata intervenției, toți pompierii militari au beneficiat de aceleași condiții de hrănire și cazare“.

Powered by Jasper Roberts - Blog