Cu o economie în regres continuu și cu o industrie grea care abia pâlpâie, Caraș-Severin se numără printre județele care au înregistrat mai multe accidente de muncă decât ar fi fost normal să se întâmple. Astfel, în primele șapte luni ale anului 2015, angajatorii au comunicat Inspectoratului Teritorial de Muncă un număr de 46 evenimente soldate cu 10 morţi, din care patru cazuri de accidente în afara muncii desfășurate de angajat, două accidente de circulaţie soldate cu șase accidentaţi şi șase accidente de traseu soldate cu incapacitate temporară de muncă.
„Pentru a fi stabilit caracterul acestor evenimente, şi anume dacă sunt incluse în categoria accidentelor de muncă, acestea sunt cercetate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Sănătate şi Securitate în Muncă. Cercetarea acestor evenimente are rolul de a stabili cu exactitate împrejurările şi cauzele care au condus la producerea lor, dispunându-se măsuri cu caracter obligatoriu în vederea remedierii deficienţelor constatate“, se arată într-un comunicat al ITM Caraș-Severin.
Prin Legea securităţii și sănătăţii în muncă (Legea nr. 319/2006), angajatorii sunt obligaţi să anunţe autorităţilor orice eveniment care se produce în cadrul firmei, indiferent dacă e vorba de boli profesionale, accidente la locul de munca sau accidente de traseu. Încălcarea acestei obligaţii este sancţionată cu amendă cuprinsă între 3.500 si 7.000 de lei.