Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, Marian Apostol, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, faptul că începând cu data de 1 iulie 2018, nu mai este directorul Casei de Cutură a Sindicatelor, întrucât instituţia a dat faliment şi a fost dizolvată. Aşadar, instituţia Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa nu mai există! Mai există, însă, clădirea, care, conform hotărârii instanţei, se află în proprietatea societăţii cu capital elveţian UCM Reşiţa.
Cu ocazia încheierii mandatului, Marian Apostol a prezntat presei un raport de activitate exhaustiv, care cuprinde activităţile administrative, cu modernizările şi reabilitările efectuate în şi la clădire, precum şi un raport asupra activităţilor cultural-artistice. Marian Apostol a arătat, negru pe alb, cum, cu eforturi foarte mari, nu a permis ca imoblilul să se prăbuşească în paragină, şi a prezentat toate activităţile preluate de la fosta conducere, care au fost continuate, ca de exemplu: manifestarile culturale tradiţionale „Reşiţa în 10 dimensiuni” şi „7 zile -7 arte”, dar şi noile activităţi, cum ar fi: Portul tradiţional bănăţean şi tradiţii pascale, Bănăţenii au talent, Folclor nepieritor, Festivalul culinar al etniilor din Banatul de Munte, Coorganizator, alaturi de Teatrul de Vest, la festivalul de teatru "Scena ca o stradă". S-au organizat: Concursul Naţional de Poezie "Ion Chichere” – trei ediţii, Concursul Judeţean de proză scurtă „Gheorghe Zincescu” – o ediţie, lansări de carte – peste 30 lansări de carte în această perioadă, expoziţii de pictură şi de artă fotografică, s-au acordat diplome de seniori ai culturii etc.
Pentru continuarea activităţii, Marian Apostol propune înfiinţarea unei asociaţii, care să preia administrarea clădirii, pornind de la zero, adică fără datorii. Această variantă a şi fost discutată cu proprietarul, respectiv cu UCM Reşiţa, însă societatea comercială, fiind în insolvenţă, este şi ea limitată în luarea unor decizii. Astfel, UCM Reşiţa a preluat deja o serie de contracte cu chiriaşii importanţi din clădire, cum ar fi Biblioteca Judeţeană, dar şi alte societăţi. Iar asociaţia culturală nou-înfiinţată ar trebui să administreze clădirea fără să primească banii de la aceşti chiriaşi, preluaţi de UCM Reşiţa, şi să plătească lunar către UCM Reşiţa o chirie de 400 de euro. De unde va avea societatea culturală aceşti bani, e greu de ştiut! În opinia noastră, este cam imposibil!
Una peste alta, la această oră, Casa de Cultură a Sindicatelor nu mai există, Apostol nu mai este director, iar UCM Reşiţa, firmă producătoare de turbine, s-a procopsit cu o mare clădire cultural-artistică.