Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici se scandalizează că un invitat al unei televiziuni de ştiri (Digi24) a minimalizat răul făcut de comunism, afirmând că acesta nu era atât de nociv cum este capitalismul. Invitatul spunea ceva de genul că sistemul comunist te băga la închisoare dacă i te opuneai, şi ce mare pârţ ar fi o închisoare?!, în vreme ce capitalismul te tentează cu tot felul de oferte, de care devii dependent, şi astfel capitalismul te subjugă, te goleşte de conţinut.
Filosoful Liiceanu, vorbind despre tentaţia comunismului, a zis ceva destul de înţelept. A zis că această tentaţie nu va dispărea, pentru că ea exprimă speranţa omului de a atinge raiul pe pământ. Şi, tocmai acest rai îl promite comunismul. Raiul de „dincolo” e nesigur, aşa că promisiunea unui rai, fără exploataţi şi exploatatori, cu egalitate, dreptate şi bunăstare pentru toţi este atrăgătoare. Doar că societăţi de acest tip, chiar dacă, la începuturi, se formează cu un fel de naivitate şi puritate nu pot rezista, pentru că nu sunt practice şi eficiente. Toate societăţile de acest fel au intrat în criză de produse şi au adus sărăcia membrilor lor. Patapievici a completat, ca un fapt anecdotic, că Venezuela, intrată recent sub mirajul comunismului, a ajuns să nu-şi mai poată produce nici măcar hârtia igienică.
După ce a brodat în jurul subiectului, după părerea mea, cu destulă pricepere, limpezime şi relaxare, Liiceanu, sumbru şi încrâncenat, a spus că astfel de invitaţi care încearcă să reabiliteze comunismul, nu au ce căuta la emisiuni de televiziune, ar trebui interzişi.
Deci, nu sunt de acord cu Liiceanu. Ideea de a selecta invitaţii de televiziune după părerile lor este stupidă. Asta ar însemna, la extrem, să nu aducem la televiziuni decât invitaţi care au aceeaşi părere cu moderatorul şi cu punctul de vedere oficial. Ar fi cumva să facem la fel cum făceau şi comuniştii, care te băgau la închisoare dacă aveai alte păreri. Sunt de acord că sistemul capitalist are şi unele avantaje, unele părţi interesante şi convenabile, mai ales dacă funcţionează integrat cu ideile de libertate şi democraţie. Dacă libertatea este suprimată, capitalismul se transformă în tiranie. Pe de altă parte, dă-l în mă-sa de capitalism, dacă e aşa de bun, să-l lăsăm să-şi demonstreze superioritatea în libertate, nu să-l apărăm cu parii!