România a fost prezentă la Summit-ul NATO de la Bruxelles. Preşedintele Klaus Iohannis, vorbind şi explicînd expresii militare, în numele NATO (!). Noroc că nu a fost prezentă şi Viorica Dăncilă! Norocul ţării noastre a fost că la reuniune au fost prezenţi şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major al Apărării, general dr. Nicu Ciucă, doi oameni care chiar vorbesc aceeaşi limbă cu oficialii Alianţei!
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat, elegant, că ”a fost un summit foarte bun”, s-au luat decizii impotante pentru întărirea descurajării şi apărării NATO, s-au făcut paşi în problema luptei împotriva terorismului şi în a asigura o împărţire corectă a sarcinilor între aliaţi. Toţi aliaţii au auzit mesajul foarte clar al preşedintelui american Donald Trump şi au înţeles faptul că acesta este foarte serios în ceea ce priveşte creşterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre. Acestea au fost de acord să crească substanţial bugetul alocat de fiecare stat în parte pentru ca NATO să devină mai puternică, deoarece NATO este benefic atît pentru Europa, cît şi pentru America de Nord.
NATO a mai decis creşterea disponibilităţii forţelor militare, îmbunătăţirea capacităţii de deplasare a acestora atît în Oceanul Atlantic, cît şi în Europa, modernizarea structurilor de comandă şi înfiinţarea unui nou centru pentru operaţiuni cibernetice şi echipe de suport pentru aparate hibrid. De asemenea, s-a hotărît mărirea sprijinului NATO în lupta antiterorism, prin noi exerciţii militare desfăşurate în Iraq, mai mult sprijin pentru Iordania şi Tunisia, un centru operaţional şi un pachet de măsuri suplimentare în sud. Şi a mai amintit de faptul că porţile NATO sînt în continuare deschise pentru noi membri, precum Macedonia, ţară cu un rol activ în războaiele din Iraq şi Afghanistan, în ultimii 20 de ani, care a fost invitată la discuţii.
Poziţia Alianţei este de condamnare fără echivoc a anexării Crimeii şi a politicii agresive a Moscovei faţă de întreaga regiune (în special faţă de Georgia, Moldova şi Ukraina).
Faptul că unitatea Alianţei nu a fost afectată major de disputa comercială dintre SUA şi Europa şi de show-ul făcut de preşedintele Trump pe tema finanţării apărării şi a realizării echilibrului transatlantic în asumarea responsabilităţilor reprezintă un succes! Şefii de stat şi de guvern au aprobat lansarea Iniţiativei aliate de creştere a capacităţii operaţionale – „Iniţiativa celor 4 treizeci”, care prevede ca pînă în 2020 Alianţa să aibă la dispoziţie 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de vase de război, gata să fie dislocate în mai puţin de 30 de zile, pentru a răspunde potenţialelor ameninţări la adresa securităţii membrilor săi.
În domeniul consolidării Structurii de comandă (NATO Command Structure / NCS), a fost aprobată creşterea nivelului de încadrare a acesteia cu peste 1200 de posturi, pentru a face faţă noilor sarcini care stau în faţa Alianţei. Totodată, s-a consfinţit ca noul Comandament aliat întrunit pentru Atlantic să fie dislocat la Norfolk, SUA, în timp ce noul Comandamentul de sprijin din Europa va fi operaţionalizat la Ulm, în Germania. Despre Comandamentul de 3 stele despre care vorbea preşedintele român, ideea a fost agreată, urmînd ca structurile de decizie din cadrul Alianţei să hotărască DACĂ el va exista şi UNDE anume va fi amplasat!
Şefii de stat şi de guvern s-au reunit şi în formatul Misiunii Resolute Support / RSM (39 de state aliate şi state partenere contributoare), pentru a discuta evoluţia situaţiei de securitate din Afghanistan, stadiul şi perspectivele misiunii NATO de pregătire, consiliere şi asistenţă (TAAC), precum şi a contribuţiilor aliaţilor şi partenerilor la misiune.
La peste 15 ani de la implicarea NATO în Afghanistan, termenul şi strategia de finalizare a angajamentului aliat în acestă ţară sînt departe de a fi conturate. În aceste condiţii, aliaţii şi partenerii participanţi la misiune au reconfirmat angajamentele cu trupe şi capacităţi militare pentru continuarea misiunii cu un efectiv de aproximativ 16.000 militari. Totodată, ei au adoptat decizia de continuare a finanţării forţelor afghane de securitate, pînă în anul 2024, la nivelul actual al acestui angajament (un miliard USD pe an).
România va continua misiunea în Afghanistan, alături de Alianţă, pînă în 2024, iar de anul viitor va creşte numeric participarea cu două companii, în Teatrul de Operaţii (TO) de la 770 de militari, în prezent, la 950, aici intrînd şi jandarmi şi chiar personal civil!