Menu

Articol

Despre fericirea virtuală

Singurătatea este o stare pe care fiecare dintre noi o resimte la un moment dat, indiferent de cât se crede de fericit, de înconjurat de prieteni şi de familie. Mai mult sau mai puţin, fiecare trecem prin aşa ceva, poate fără să ne dăm seama şi fără să realizăm că de fapt suntem victime ale propriilor trăiri.

Uneori, o acceptăm voit, căutând starea de bine în lumea virtuală, alteori, experienţele, tristeţile şi răutăţile trăite în plan real ne împing spre ceva nou. Ceva care, aparent, nu te răneşte, nu te supără ci, dimpotrivă, parcă conferă linişte şi echilibru. Din această perspectivă, romancierul japonez Natsume Soseki spunea că „singurătatea este preţul pe care trebuie să-l plătim că ne-am născut în această perioadă modernă, atât de plină de libertate, de independenţă şi de propriul nostru egoism”. Iar această libertate este şi libertatea degetelor de a aluneca pe tastele computerului, locul de întâlnire virtuală în care nu te vede nimeni, iar, uneori, nici măcar cel cu care conversezi.

Paradoxal, tehnologia performantă, care se schimbă de la o lună la alta, reprezintă cu adevărat o capcană pentru toţi cei care caută un anumit model de fericire, de echilibru ori de curiozitate, pornind de la o banală socializare pe reţelele existente. Îi vezi în autobuz, pe stradă, în bar, în parcuri, chiar şi la volan, cu nasul în telefon. Şi nu este vorba doar de tineri cu capul în nori. Refuză comunicarea reală şi îşi transmit mesaje unii altora. Par desprinşi de realitate, trăiesc într-o lume ce nu are nimic cu cea în care respiră ori muncesc. În acea lume îşi ascund bucuriile, tristeţile, se descătuşează şi poate chiar sunt fericiţi, căci, de cele mai multe ori, acel prieten virtual este mai uşor de găsit când au nevoie de el, decât unul din lumea reală, şi care, în plus, ştie să fie maleabil, înţelegător şi să le spună exact ceea ce vor să audă. O lume pe care, de cele mai multe ori, şi-o clădesc singuri, dar dependent de singurătatea asumată într-un moment al vieţii.

Lumea virtuală, frumos împachetată, este una perfectă pentru cei ce caută acest gen de trăiri. Să nu uităm însă că în viaţă nu doar ambalajul contează, deşi acesta vinde bine marfa, inclusiv pe cea de proastă calitate.

Powered by Jasper Roberts - Blog