La Primăria Reşiţa, astăzi după-amiază, a avut loc Conferinţa de deschidere a „Zilelor Diasporei”, prezidată de către primarul Ioan Popa, conferinţă la care au participat membri ai Romanian Business Leaders, reșițeni care au revenit în țară si și-au deschis afaceri de succes, oameni interesaţi să deschidă o afacere, să afle calea spre un antreprenoriat de succes.
Speakerii de la Romanian Business Leaders au vorbit despre proiectul re.patriot, care îşi propune să determine cât mai mulţi tineri potenţiali antreprenori. În cadrul proiectului re.patriot membrii participanţi se ocupă cu diseminarea informaţiei despre mediul economic românesc, despre avantajele acestui mediu, le prezintă sucesele, încercând să îi determie să revină în ţară pentru a deschide afaceri. Membrii care se ocupă voluntari de această activitate sunt tot oameni care au reuşit să deschidă afaceri de suces. Conform acestora, proiectul are deja rezultate, existând mulţi tineri antreprenori care s-au reîntors din străinătate şi au afaceri în ţară.
Să nu fii tratat ca un cerşetor sau ca o curvă!
Referitor la mediul economic din România, unul dintre susţinătorii proiectului re.patriot, Marius Bostan a afirmat că, în ciuda criticilor, există mari oportunităţi de afaceri în România, în domeniile, agricultură, IT, servicii şi logistică, de exemplu. „Dacă un antreprenor este bine primit de administraţia locală, dacă nu este tratat ca un cerşetor, ca o curvă, ci ca un cetăţean român demn, ca un om al lui Dumnezeu, se va întoarce şi va deschide o afacere!”, a mai spus, printre altele, Marius Bostan. Tot Marius Bostan a subliniat că marea majoritate a potenţialilor antreprenori care s-ar întoarce au invocat dorul de ţară!
Dorul de ţară, dar şi stabilitatea financiară
La întâlnire s-a aflat în prezidiu şi directorul postului regional Radio România Actualităţi, Laura Sgaverdea, care a subliniat rolul important al radioului privind legătura cu diaspora. Au fost prezenţi şi doi tineri antreprenori, care au deschis afaceri de succes la Reşiţa, şi anume Robert Dragoescu şi Alberto Drinceanu. Primul a revenit din Germania şi a deschis afacerea cu produse alimentare preparate într-o rulotă, „Atelierul Gurmanzilor”, iar cel de-al doilea, localul, „Soho Social House”.
La eveniment au participat, în public, şi soţii Laura Piperiu şi Bogdan Piperiu (artist plastic), stabiliţi în Germania. Cei doi soţi au fost întrebaţi de către reprezentanţii Romanian Business Leaders care ar fi cea mai importantă condiţie pentru a se întoarce în ţară. Au răspuns că stabilitatea financiară, dar şi dorul de ţară, de familie şi prieteni.
Nu banii lipsesc, ci spiritul antreprenorial!
Specialiştii au spus că nu banii sunt lipsa cea mai mare, ci lipsa de spirit antreprenorial şi încrederea. Iar acestea pot fi stimulate prin conferinţe, prin contactul direct cu potenţialii antreprenori, prin platforme în mediul on-line, au fost câteva dintre concluziile importante ale conferinţei.