Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Cristina Bacer, şi-a început declaraţia la conferinţa de presă, organizată, astăzi, precizând că nu are nimic de ascuns în ceea ce priveşte situaţia unităţii, chiar dacă, în unele articole din presă s-ar fi insinuat acest lucru. Dimpotrivă, datoria ei, ca şef de instituţie publică, este să urmărească binele şi adevărul. Spitalul funcţionează, reuşind să soluţioneze cazurile. Din păcate, însă, binele mai are de aşteptat, întrucât situaţia spitalului este mai mult decât delicată, chiar grea, din cauza datoriilor acumulate.
Datorii mari, în creştere!
Datoriile sunt moştenite de la fosta conducere şi ele au crescut, în principal din cauză că tarifele pe caz rezolvat, la unele boli, nu acoperă nici a treia parte din cheltuielile necesare pentru tratarea cazului. Astfel, la preluarea spitalului, în urmă cu 1 an şi 2 luni, datoriile erau de 10,47 milioane de lei. iar în prezent, datoriile se ridică la peste 16,85 milioane de lei, a prezentat situaţia Iovana Pînzariu, directorul financiar-contabil al spitalului.
Criza anestezicelor s-a rezolvat!
Din cauza datoriilor, s-au constata şi întârzieri cu privire la livrarea anestezicelor de către furnizori. Astfel, a apărut ceea ce a fost numită „criza anestezicelor”. Criză, însă, este mult spus, deoarece, imediat ce a fost semnalată întârzierea, adică, săptămâna trecută, şi posibilitatea ca la reanimare (ATI) să nu mai existe anestezicele necesare, managerul Cristina Bacer a stat de vorbă cu furnizorii şi unii dintre aceştia au acceptat să livreze anestezice, în ciuda întârzierilor la plată. Practic, pacienţii nu au fost în pericol şi nimeni nu a trebuit, de exemplu, să fie trimis la Timişoara. Pacienţii au fost trataţi în timp util la Reşiţa, a spus Cristina Bacer. Astfel, după cum a afirmat şi purtătorul de cuvânt al spitalului, şef serviciu financiar-contabil, Adina Miloş, aşa-zisa criză a anestezicelor s-a încheiat, înainte de a începe. Cu toate acestea, situaţia spitalului e grea, din cauza datoriilor. E grea şi în pofida sprijinului acordat, pe cât posibil, de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, a mai spus managerul spitalului.
Soluţii există
În opinia managerului spitalului, soluţia pentru a evita adâncirea în datorii este să crească tarifele pe caz rezolvat.
„Am avut o discuţie şi cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din judeţ, pentu că noi primim de la ei 1500 de lei, per caz rezolvat . Iar, noi avem cazuri rezolvate şi cu un tarif de două, trei, ori, mai mare. Ori, noi, acei bani nu-i mai primim!”, a afirmat Cristina Bacer.
Cristina Bacer şi cu directorul financiar, Iovanca Pînzariu, au arătat că în momentul de faţă, din bugetul total alocat, de aproximativ 170 de milioane de lei pe an, 85 la sută reprezintă salariile, 10 la sută, Programul naţional de Sănătate, şi numai 5 la sută sută din bani sunt alocaţi pentru bunuri şi servicii, cea ce este foarte puţin. Scurt pe doi, situaţia este foarte grea!
Şi cu demisia s-a rezolvat
Cristina Bacer, care în urmă cu câteva luni şi-a anunţat demisia, a precizat că acel anunţ a fost făcut strict din motive personale. Între timp s-a răzgândit şi nu îşi mai susţine demisia. Are dreptul să revină asupra deciziei, chiar dacă problemele personale nu s-au rezolvat cu totul.
Cine e Waldemar Murgu?!
Cristina Bacer a mai spus că nu îşi simte ameninţat postul, chiar dacă s-a vehiculat că anumiţi „factori responsabili” ar fi intenţionat să o înlocuiască la conducere cu Waldemar Murgu. Cristina Bacer a spu că nu ştie, nu cunoaşte, nici măcar nu l-ar recunoaşte pe Waldemar Murgu dacă l-ar vedea pe stradă.