În perioada 12-19 august, 27 de tineri învaţă tainele astronomiei cu ajutorul a cinci lectrori ai Societăţii Române pentru Astronomie Culturală (SRPAC) care este o asociație non-profit ce are ca scop promovarea astronomiei culturale, adică a interferenței științei astronomiei cu domeniul cultural, istoric, social, artistic, arhitectural și etnografic precum și a științelor conexe.
Reprezentanţii SPARC spun că tabăra de astronomie culturală „Primii Astronomi” este prima de acest fel din România și urmărește sensibilizarea tinerilor cu privire la astronomie și influențele sale în cultură, domeniu în care din păcate în România nu se știu foarte multe la nivel local sau național.
De ce pe Muntele Mic? Locaţia a fost aleasă deoarece altitudinea de 1.800 m este una dintre cele mai propice zone pentru observarea cerului. Pe o scară de la 1 la 22, cu 22 reprezentând un cer negru, lipsit de poluarea orașelor, muntele Mic atinge o valoare de 21,93 în România rar regăsind valori mai mari în locuri ușor accesibile.
Pe lângă introducerea pasionaților în misterele astronomiei și arheoastronomiei, tabăra Primii Astronomi are ca scop și dialogul cu reprezentanți ai muzeelor și organismelor județene (consilii județene, direcții de cultură) din Banat pentru a stabili direcții pentru promovarea patrimoniului arheo- și etno-astronomic din regiune.