Concursul „Bănăţenii au talent” se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, pe o perioadă de trei luni, octombrie – noiembrie – decembrie 2015, şi îşi propune să descopere talente din regiunea Banat, să le certifice cu premii stabilite de un juriu de specialitate şi să le recompenseze cu premii substanţiale. Marele Premiu va fi de 1000 de euro.
Cum a venit ideea? Scânteia a venit de la profesorul de sport şi animatorul cultural Mihai Şerbu, care şi-a împărtăşit ideea directorului Casei de Cultură, Marian Apostol, şi consilierului cultural Horaţiu Vornica. Cei doi şefi ai Casei de Cultură din Reşiţa au considerat că proiectul este interesant şi realizabil, cu atât mai mult, cu cât Casa de Cultură tocmai cu aceasta se ocupă, cu promovarea culturii, cu descoperirea, încurajarea şi şlefuirea talentelor. Apostol şi cu Vornica au creionat dimensiunea manifestării, modul de desfăşurare, etapele şi, bineînţeles bugetul. Acestea fiind stabilite au pornit la drum, mai ales că Horaţiu Vornica, un om cu bogată experienţă organizatorică în domeniul cultural, dar şi prudent în tot ce întreprinde, s-a declarat cucerit de idee şi mizează pe o largă participare, în special a copiilor şi tinerilor talentaţi, dar încă nedescoperiţi.
Referindu-se la acest aspect directorul Casei de Cultură din Reşiţa, Marian Apostol, ne-a declarat: „Până la această iniţiativă, eu eram cel optimist, iar domnul Horaţiu Vornica mă tempera, era mai scepatic. De data aceasta eu am fost cel mai sceptic şi dânsul s-a declarat optimist. În fine, din cele două stări de spirit ajungem la o zonă de echilibru care cred că poate să fie favorabilă acţiunii. Domnul Vornica mizează pe participarea a peste 1000 de concurenţi”.
Ca fapt divers, menţionăm că Marian Apostol este un oltean stabilit la Reşiţa de peste 30 de ani, iar Horaţiu Vornica este un ardelean stabilit la Reşiţa de peste 40 de ani şi a fost directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa timp de 37 de ani. Cei doi bănăţeni prin adopţie spun că în concursul „Bănăţenii au talent” nu se pune problema ca participanţii să fie „bănăţeni autentici”, ci este vorba despre aria de selecţie, care va fi din Banatul de Munte şi Banatul Sârbesc. Talentele participanţilor se pot manifesta în domeniul muzical, al dansului de orice fel, în domeniul acrobatic şi sportiv, al unor abilităţi speciale în orice domeniu, abilităţi care pot fi exprimate pe o scenă.
Juriul va fi alcătuit din prof. Octavian Peptenar, prof. Eremia Breşneni şi prof. Mihai Şerbu.
Prezentăm succint datele cu privire la concursul „Bănăţenii au talent”:
Concurenţi: Locuitori din regiunea Banat, inclusiv Banatul Sârbesc, pe trei categorii de vârstă:
7 – 14 ani
15 – 20 ani
Peste 20 ani
Probe: Toată gama abilităţilor artistice, precum şi abilităţi sportive ce se pot încadra în zona de spectacol.
Perioada înscrierii: 1 – 30 septembrie 2015, la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa sau la telefon/fax 0255/213336, de luni până vineri, între orele 1000 – 1500.
Taxa de inscriere: 20 lei /participant
Preselecţia: Prima decadă a lunii octombrie.
Concurs propriu-zis: Timp de 10 săptămâni, după data de 10 octombrie 2015.
Semifinala: 16 - 18.12.2015
Finala: 19.12.2015
Menţiune: Concurenţii care depăşesc faza de preselecţie, începând cu participarea la concursul propriu-zis până la finală, se obligă să asigure prezenţa unui număr minim de 15 susţinători care vor plăti un bilet de intrare în valoare de 20 lei/persoană.
Premii: Locul I – 1000 Euro
Locul II – 500 Euro
Locul III – 250 Euro
În funcţie de numărul de participanţi şi de calităţile dovedite de concurenţi, vor mai fi acordate premii speciale care vor fi stabilite pe parcursul concursului.
Menţiune specială: În funcţie de numărul concurenţilor şi de alte aspecte ce pot apărea pe parcurs, organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica, cu informarea concurenţilor, unele date din cadrul etapelor concursului.
Casa de Cultura a Sindicatelor Resita
Director:
Marian Apostol