Menu

Articol

Ion Floca

Autor: 

Zilele trecute, echipa Observatorului Antenei 1 a filmat la Cornereva. Din echipă a făcut parte şi excelentul cameraman Loredana Popovici, un “ochi”, o pasiune şi o dăruire cum rar am văzut în ultimul timp. Loredana a postat pe FB cîteva impresii legate de locurile speciale din Banatul de Munte pe care le-a vizitat: Cornereva, cu Ineleţ şi Dobroaia, cu oamenii întîlniţi, cu mirarea, perfect justificată, a observatorului extern, legată de optimismul acestor oameni, care muncesc de dimineaţă pînă seara, fără să se gîndească la ajutoare sociale.

De altfel, în primăvară, Ezerişul primarului Ioan Rusu deschidea jurnalele de ştiri cu informaţia că este singura comună din România fără asistaţi social! Ioan Rusu spune că i-a trimis la muncă pe localnicii care voiau să trăiască din mila statului imediat după ce a cîștigat primul mandat, în urmă cu 18 ani!

Tot în Banatul de Munte trăieşte un personaj pitoresc şi aproape singular, pe care, din păcate, Loredana Popovici şi echipa Observatorului nu l-au cunoscut. Este Ion Floca, omul care ridică singur o casă. Meseriaşul de care toată lumea are nevoie şi care ar mai avea de lucru încă zece vieţi! Spun “personaj aproape singular” pentru că în ziua de azi e greu să găseşti pe cineva să te ajute să construieşti. Pe bani! Nu mai găseşti zilierii de altădată pentru cosit sau adunatul prunelor, că tot e vremea “cazanelor” şi în Banatul de Munte, zice o vorbă, că şi găinile sînt bete!

Statistic, explicaţia absenţei “celor ce muncesc” e simplă: în Banat, toată lumea are de lucru. Acasă sau în străinătate. Şi tot ar mai fi! Aşa că, dacă aud pe cineva că se plînge că nu-şi găseşte de lucru, că nu are bani, nu pot să spun decît că e un “bărabăr”, aşa cum spuneau bunicii mei! Cert e că prin satele bănăţene nu prea sînt… bărabări! O spun statisticile!

Potrivit acestora, judeţul Teleorman are cel mai mare număr de beneficiari de venit minim garantat din ţară, cu 2,56%, urmat de Buzău (2,3%), Mehedinți (2,18%) și Vaslui (2%), conform profit.ro. La cealaltă extremitate se situează judeţele cu activitate economică dezvoltată. Este vorba de București, cu doar 0,01% din populație beneficiară de acest tip de ajutor social, urmat de Timiș (0,23%), Ilfov (0,37%) și Cluj (0,41%). Cele mai mari ajutoare sociale medii se acordă în Sălaj – 335 lei, Brașov – 330 lei și Mureș – 317. Cele mai mici ajutoare sociale pentru venitul minim garantat sunt în București, cu o medie de numai 208 lei, în timp în Timiş valoarea este de 246 lei.

Şi, totuşi, numai Timişul are nevoie de 30.000 de muncitori! Caraş-Severinul de aproximativ 18.000! Vecinii de la cîmpie se gîndesc serios să aducă forţă de muncă din Serbia şi Vietnam. Satele dintre Reşiţa şi Caransebeş, şi chiar Valea Bistrei şi Sibiul, îl au pe Ion Floca! Omul care ştie, şi poate, să ridice singur o casă! Dacă l-am clona, Banatul ar fi, din nou, Fruncea!

Powered by Jasper Roberts - Blog