Menu

Articol

Scrisoarea primarului Reşiţei de astăzi, adresată primarului Reşiţei de mâine!

Primarul Reşiţei de astăzi, Ioan Popa, a găsit o interesantă soluţie de a se adresa primarulu Reşiţei din 2118, atunci când se va sărbători bicentenarul Marii Uniri. A redactat o scrisoare, în care şi-a aşternut gândurile şi trăirile acestor vremuri în care prejudecăţiile oamenilor şi teama de nou, de schimbare, merg mână în mână. Şi înainte de a aşeza scrisoarea în „capsula timpului” (care va fi deschisă peste un veac), alături de alte zeci de mesaje trimise de reşiţeni în aceste zile, a citit-o în faţa celor prezenţi în Piaţa Prefecturii astăzi, de Ziua Naţională a României.

O scrisoare emoţionantă care în final a smuls aplauzele reşiţenilor. Iată mesajul primarului Reşiţei  de astăzi pentru primarul Reşiţei de mâine:

„Te salut, urmaș al Reșiței! Ceva ne leagă pe mine și pe tine peste secole, iar timpul nu face decât să ne confirme acest lucru: apartenența mea și a ta la acest neam românesc milenar.

Când citești această scrisoare, la 200 de ani de la Marea Unire și la 100 de ani de la acest moment în care eu îți scriu, nu vreau să îți vorbesc despre luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, lecția de istorie este dator să o respecte peste secole orice român, fără a-i fi impusă cu forța. Se numește dragoste de neam și de trecutul acestuia. Iar cei care s-au jertfit acum 200 de ani merită respectul tău, așa cum am încercat și noi să îl arătăm într-o zi de 1 decembrie 2018. Merită să știi și să îi conștientizezi și pe ceilalți despre sacrificiul pe care noi și cei dinaintea noastră l-am făcut pentru ca acest popor să existe și să supraviețuiască veacurilor”, a scris Ioan Popa în preambul.

Apoi, primarul Reşiţei îi vorbeşte urmaşului său despre vremurile în care a încercat să aducă o schimbare la nivelul mentalului şi să valorifice potenţialul intelectual al celor cu care lucrează în echipă, avertizându-l, însă, că nu-i va povesti nici de luptele duse de el cu vechile mentalităţi, cu angoasele, cu frica de nou, deoarece peste 100 de ani aceste lucruri vor stârni, cu siguranţă zâmbete.

„Ceea ce vreau să știi este că poporul ăsta al meu și al tău a ținut mereu steagul sus prin valorile cu care s-a identificat. Și, har Domnului, suntem norocoși din acest punct de vedere. Așadar, sper că ai continuat și tu lupta pentru valorificarea reșițenilor, pentru că ea face ca o comunitate să împingă lucrurile.

Nu lupta pentru acumularea de valori materiale. N-am aflat ca strămoșii noștri, înaintașii noștri să fi luat cu ei ceva într-o altă viață. Ceea ce lași în urma ta este respectul pentru lucrurile bune pe care le-ai reușit sau chiar și pentru cele care nu ți-au ieșit, dar măcar ai încercat. Eșecurile să te motiveze să faci mai mult data viitoare, să nu abdici de la ceea ce ți-ai propus, să mergi spre lumină atunci când se lasă întunericul”.

Şi precum personajul din Apus de Soare şi celebra replică cu Moldova şi urmaşii urmaşilor, Ioan Popa se pune în situaţia de a preda ştafeta: „Reșița mea este acum Reșița ta. Îmi doresc ca ceea ce am gândit noi și am pus în aplicare să te fi ajutat în proiectul tău. Asta e. Nu zâmbi la unele lucruri, așa se făcea atunci, cele care pentru mine înseamnă acum. Și știi cum se spune, fiecare cu viziunea lui, iar a mea a fost despre renașterea acestui oraș. Asta am încercat și sper ca acum, în 2118, tu să reușești să miști lucrurile mult mai ușor. Am făcut totul cu credința binelui și a lui Dumnezeu. Am făcut-o cu gândul la copiii noștri și, dacă vrei, și cu gândul la tine, pentru că acum, când îți scriu, tu ești copilul nenăscut al Reșiței”.

În finalul scrisorii, primarul de acum al Reşiţei îi face o mărturisire de suflet primarului de mâine al municipiului, dar şi un sfat: „Poate că nu am fost cel mai bun model, poate că aș fi putut să fac mai mult. Dar știu că am încercat ca faptele mele bune să îmi domine existența pusă în slujba comunității. Să încerci la fel. Și nu căuta să urmezi un model anume. Fii tu însuți și acționează conform momentului actual pe care îl traversezi. Privește înainte cu altruism, lasă grelele moșteniri deoparte.

Proiectele realizate să ți le dorești din inimă pentru cei ce vor urma după tine. Doar așa vei reuși în misiunea ta, cu gândul la binele celor ce vor urma. Și nu uita: suntem și eu, și tu o părticică din ADN-ul unui neam miraculos, neamul românesc. Prețuiește-l!”

 

Powered by Jasper Roberts - Blog