Menu

Articol

La Mulţi Ani, România, de la Caransebeş!

Autor: 

Foarte mulţi caransebeşeni au ţinut să fie prezenţi la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale de  Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, evenimente care au marcat 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Astfel, vineri, 30 noiembrie, în Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” a avut loc o seară memorabilă de muzică clasică cu soprana Ianna Novac din Basarabia și Cvartetul „Passione”.

Sâmbătă, 1 Decembrie, la orele prânzului, în Piața Elie Miron Cristea, din fața Catedralei „Învierea Domnului” din municipiu, a fost prezentă conducerea Primăriei – primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac şi city-managerul Andrei Ungur –, consilieri locali, reprezentanţi ai Episcopiei, cadre militare, dar şi foarte mulţi caransebeşeni care, în ciuda frigului, au stat până la finalul acţiunilor dedicate Sărbătorii Naţionale a României.

După oficierea, pe esplanada Catedralei, a unui Te Deum de către un sobor de preoţi avându-l în frunte pe arhim. Constantin Timiş, vicar eparhial al Episcopiei, şi citirea de către reprezentantul clerului a mesajului Episcopului Caransebeşului, PS Lucian Mic, a luat cuvântul cpt. Mihai Birău, comandantul Garnizoanei, după care primarul Felix Borcean a vorbit despre faptul că, în urmă cu 100 de ani, Caransebeşul a avut cea de a treia delegaţie, ca mărime şi importanţă, prezentă la Alba Iulia. Edilul a adăugat că administraţia locală propune cetăţenilor, pentru începutul noului Centenar, construirea unui nou spital. Cu acest prilej, primarul a înmânat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş” celor care i-au reprezentant pe regizorul Ioan Cărmăzan, pe interpretul de muzică populară Iosif Ciocloda şi părinţilor muzicianului Alexandru Petria.

După ce sutele de caransebeşeni aflaţi în Piaţa Revoluţiei au aplaudat defilarea Dispozitivului de Gardă, care, pe acordurile Fanfarei municipiului, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, a trecut pe sub Arcul Spiritualităţii Creştine, reprezentanţii municipalităţii au depus o coroană la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicată de români în anul 1810. Toţi cei prezenţi s-au deplasat apoi în Piaţa „Gen. Ioan Dragalina”, unde s-au prins într-o uriaşă Horă a Unirii.

Aşa cum s-a împământenit deja obiceiul, de la Sărbătoarea Naţională nu putea lipsi tradiţionala masă oferită de administraţia locală, care a pregătit 2.000 de porţii de sarmale şi vin fiert, iar pe scena instalată în apropiere, Ansamblul „Doina Banatului” a susţinut un spectacol de muzică populară intitulat „Cântec, joc şi voie bună”, în cadrul căruia au evoluat şi invitaţii Robert Târnăveanu din Sibiu şi Norica Haţegan din Hunedoara.

Tot sâmbătă a fost aprins şi iluminatul ornamental de sărbători în municipiu.

Seara s-a încheiat în Sala de spectacole a Casei de Cultură, care a găzduit spectacolul „Ziditori ai Marii Uniri”, oferit de Compania de Teatru „CIVIC ART CvM” Bucureşti.

Powered by Jasper Roberts - Blog