Menu

învăţământ dual

Învăţământul dual, runda a doua, la Caransebeş

Aşa cum s-a stabilit în urmă cu aproape o lună, luni, 15 octombrie, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, s-a întâlnit din nou cu directorii liceelor tehnologice și cu agenții economici din municipiu, pentru a purta un dialog despre învăţământul dual şi introducerea acestuia în circuitul liceal din oraş începând cu anul şcolar 2019-2020. Aceasta este o formă a învăţământului profesional, care, din anul 2012, a fost desfiinţat în România. Diferenţa dintre cele două tipuri de învăţământ este aceea că cel dual se înfiinţează la solicitarea operatorilor economici.

Reşiţa, oraşul în care mănânci şi te cazezi gratis!

Reşiţa este oraşul în care, dacă eşti elev şi optezi să înveţi o meserie în învăţământul dual, beneficiezi de trei mese pe zi, gratuit, şi de cazare, tot pe gratis. Pe lângă aceasta, primeşti o bursă de la stat, de 200 de lei, şi încă o bursă de 200 de lei, de la firmele partenere ale sistemului de învăţământ dual. În plus, se asigură contract de muncă de la firmele partenere, la terminarea studiilor de trei ani.

Primarul Ioan Popa cheamă elevii să înveţe meserie la Reşiţa

Trei colegii reşiţene îşi dechid porţile şi în această toamnă cu locuri pentru învăţământul profesional dual. Această formă de învăţământ beneficiază de avantajul de a fi susţinută financiar şi de agenţii economici care urmează să îi anagajeze pe cei care îşi încheie studiile de 3 ani. Învăţământul dual a debutat la Reşiţa, anul trecut, prin implicarea Primăriei Reşiţa, care a mijlocit atragerea agenţilor economici în acest proiect, a oferit gratuit cazare şi masă elevilor şi s-a ocupat cu perseverenţă de promovarea sistemului şi atragerea elevilor spre învăţământul dual.

Învăţământul dual prinde cheag la Reşiţa

În sala de şedinţe a Primăriei Reşiţa au fost semnate luni contractelor-cadru de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual în anul şcolar 2018/2019. Au fost prezenţi reprezentanţii administraţiei publice locale – primarul Ioan Popa şi viceprimarul Gabriel Duruţ, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin şcolile implicate, şi ai agenţilor economici care susţin proiectul şcolii duale.

Primarul Reşiţei, despre învăţământul dual: „Vom acţiona coercitiv şi voi tăia cu barda”

Primarul Ioan Popa

Ioan Popa se numără printre puţinii primari din ţară care a îmbrăţişat încă de la începutul mandatului său ideea reînfiinţării învăţământului dual. Cu toată implicarea sa şi a factorilor responsabili – oameni de afaceri şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, lucrurile nu par să funcxţioneze aşa cum ar trebui şi era de aşteptat. Dovadă este faptul că nici jumătate din locurile oferite, 160, nu au fost ocupate pentru noul an şcolar, în timp ce la învăţământul profesional tradiţional ele au au fost deja ocupate.

Pagini

Powered by Jasper Roberts - Blog