Parlamentarii au intrat în ultimul sfert al mandatului câștigat în 2012. Calendaristic, e chiar mai puțin de un sfert de mandat. Vreo 11 luni, timp în care deputații și senatorii care nu s-au evidențiat cu nimic, cu greu vor putea să convingă electoratul să le mai acorde încă un mandat în toamnă. Care au fost în opoziție au mai mișcat câte ceva, spre deosebire de cei aflați la putere, destoinci la ridicatul mâinii sau la votul cu bilele, ori de câte ori partidul și alianța aflată la guvernare au impus o anumită politică.
Parlamentarii cărășeni, zece la număr la începutul mandatului, nu au făcut excepție de la regulă. Pe undeva sunt de înțeles, în condițiile respectării disciplinei și a loialității față de partidul care pe unii chiar i-a făcut oameni. Din acest motiv, cu timpul au devenit anoști și s-au îndepărtat total de alegătorii din colegiul electoral pe care îl reprezintă în Parlamentul României. Să luăm câteva exemple. Aurel Duruț, senator pe listele PSD. În cei trei ani de mandat a dispărut pur și simplu de pe scena politică. Dacă înainte vreme oamenii îl mai întâlneau la DSV, unde era director, și mai era văzut pe la ședințele de la Prefectură, după ce a ajuns senator s-a dat la fund, precum submarinul sovietic. Nu-mi amintesc să fi ținut mai mult de o conferință de presă în tot acest timp.
Un alt exemplu este Ion Tabugan. Foarte activ în mandatul precedent, președintele UNPR Caraș-Severin a devenit dintr-o dată invizibil. Cel puțin pentru presă, dacă nu cumva și pentru apropiații săi din Reșița. La un moment dat s-a zvonit că încearcă să-și negocieze trecerea la PNL, partid pe care l-a abandonat înainte de 2008. Tot ce e posibil în condițiile în care soarta UNPR-ului stă într-un fir de păr, dar reușita lui depinde și de atitudinea pe care o va adopta conducerea PNL Caraș-Severin.
Într-o situație asemănătoare se găsește fostul membru PPDD, Valentin Blănariu. Tot ce ne rămâne de la el este o declarație făcută înaintea alegerilor, cum că avea de gând să lupte pentru a salva turismul cărășan. Blănariu a trecut de la PPDD în rândul deputaților neafiliați, iar în urmă cu un an făcuse o înțelegere cu PSD Caraș-Severin. De atunci, nici măcar ziariștii nu mai știu cu ce se ocupă.
Senatorul Ioan Simeon Purec s-a transferat și el de la PPDD la UNPR, deși la bază este PSD. Fiind în arcul Puterii, Purec nu a prea avut ce să comenteze la adresa guvernării. Dar față de alți parlamentari „muți“ a avut două declarații îndreptate împotriva lui Victor Ponta. În rest, nici el nu s-a omorât cu organizarea conferințelor de presă.
Ioan Benga s-a remarcat prin promisiunile făcute reșițenilor din Micro IV, cum că le va asfalta străzile Cibinului, Rodnei și Gurghiului, de îndată ce va ajunge deputat. În fapt, i-a mințit pe oamenii, în condițiile în care un parlamentar nu se ocupă cu asfaltarea străzilor dintre blocuri. Mai mult, gurile rele spun că parlamentarul PSD vrea să controleze din umbră învățământul reșițean. Să numească și să schimbe directorii școlilor. Ultima bârfă este legată de Liceul „Traian Vuia“, pe care ar vrea să-l transforme într-o „anexă“ a Colegiului „Mircea Eliade“. Nemulțumirile profesorilor sunt justificate, însă aceștia se tem de domnul deputat. Singurul lucru pe care l-au putut face a fost să-i înmâneze viceprimarului Ioan Crina o scrisoare deschisă referitoare la temerele lor.
Nici Laurențiu Tocuț, fost PNL, în prezent deputat ALDE, nu a rupt gura târgului în tot acest timp. O prezență discretă, mai ales în Parlamentul României. Laurențiu Tocuț are și o scuză, fiind la prima experiență de acest gen.
Nu același lucru se poate spune despre Valentin Rusu, aflat la al doilea mandat întreg. Măcinat de o boală cruntă, finul lui Sorin Frunzăverde a stat departe de colegiul electoral și de votanții acestuia. E puțin probabil să-l mai întâlnim pe liste și la toamnă. El va rămâne în istorie drept „deputatul-butoane“, pentru că a fost surprins votând și în locul unui coleg ce nu era prezent în sală.
Nici deputatul PSD Ion Mocioalcă nu s-a omorât să țină conferințe de presă. Doar activitatea și experiența de patru mandate îl recomandă în fața celorlalți parlamentari din rândul cărora s-a remarcat deputata Valeria Schelean. Prezența ei în spațiul public reflectă ambițiile tânărului politician, decis să urce treaptă cu treaptă în ierarhia de partid ori de a ajunge într-o zi ministru la Justiție.
Al zecelea parlamentar de Caraș-Severin, Iosif Secășan, și-a dat demisia la jumătatea mandatului de senator.