Menu

Articol

În România s-a lucrat prost! Piaţa din Vârşeţ e o minune, cea din Grădinari e... varză! (UPDATE 2)

Piaţa din Vârşeţ

Piaţa agroalimentară din Vârşeţ este o clădire modernă, elegantă şi funcţională, după cum spun reprezentanţii primăriei. „Avem o piaţă cu adevărat europeană, probabil, la ora actuală, cea mai modernă din Serbia”, spune secretarul Consiliului Municipal Vârşeţ, Milucu Zivkov. Am vizitat, ieri, piaţa şi am fost impresionat de aspectul ei ca de supermagazin dintr-o capitală europeană. Piaţa este gata, este finisată, iar în prezent se desfăşoară licitaţiile pentru închirierea meselor şi a spaţiilor comerciale.

Reamintim că această piaţă a fost construită în paralel cu piaţa agroalimentară din comuna Grădinari, judeţul Caraş-Severin, în baza proiectului: „Îmbunătăţirea colaborării economice în regiunea transfrontalieră în regiunea Vârşeţ – Grădinari prin activităţi de stimulare a micilor fermieri”. Proiectul s-a încheiat în aprilie 2015. Şi piaţa din Grădinari a fost construită, însă a rămas cu zidurile netencuite, nefinisată şi este închisă, din cauză că administraţia locală din Grădinari nu a plătit constructorul. Datoria Consiliului Local Grădinari faţă de constuctorul din Oraviţa este de 400.000 de euro.

Un oficial din Vârşeţ este de părere că în România s-a lucrat prost la acest proiect (fapt incontestabil, prin prisma rezultatului), dar nu-l învinovăţeşte pe fostul primar al comunei Grădinari, Ion Moşoarcă. Dimpotrivă, spune că s-a colaborat excelent cu Moşoarcă şi spune că dacă acesta nu ar fi mers la puşcărie, mai mult ca sigur proiectul s-ar fi încheiat cu bine şi în Grădinari.

Pe de altă parte, aşa cum am mai scris, primăria din Grădinari nu a primit banii de la Guvern, pentru a-şi achita partea de 2 la sută din finanţarea proiectului. Neplătind 2 la sută din valoarea proiectului, administraţia din Grădinari nu a mai primit nici banii de la Uniunea Europeană. Prin urmare, birocraţia şi lipsa banilor de la buget pentru investiţii au îngropat un proiect frumos şi util pentru comuna Grădinari. Şi ce e mai dramatic, e că l-au îngropat în picioare, după ce a ajuns aproape de finalizare.

Revenind la piaţa din Vârşeţ, precizăm că valoarea construcţiei este de 1 milion de euro, aceasta are o suprafaţă de 2.400 de metri pătraţi, mese pentru micii producători şi boxe pentru firme specializate, încăperi speciale cu vitrine frigorifice, pentru comercializarea de carne, peşte, brânzeturi, laboratoare moderne, pentru testarea calităţii poduselor alimentare, parcări.

UPDATE 1, ora 19.00 =============

„M-au nenorocit!”

Ne-a sunat Marian Chirciu, patronul societăţii SC Help Trans din Oraviţa, care a realizat construcţia pieţei din Grădinari. Domnul Chirciu ne-a explicat pe larg cum s-a încurcat circuitul banilor în proiectul transfrontalier. Nu prezentăm acum toate încurcăturile birocratice şi financiare, ci expunem doar câteva din afirmaţiile lui Marian Chirciu:

„M-au nenorocit! O grămadă de bani am băgat acolo! Am lucrat zi şi noapte ca să termin lucrarea la timp şi am terminat-o. E o clădire excepţională şi complexă din punct de vedere tehnic. Nu mi-au dat banii! Iar eu am plătit deja 100.000 de euro TVA pe facturi neîncasate. Şi urmează să plătesc şi impozitul pe profit. Nu ştiu ce o să fac! Pe nimeni nu interesează nimic!”

Marian Chirciu ne-a mai spus că a fost contactat de autorităţi ca să participe la licitaţia pentru construirea podului de la Socol. „Mi-au spus, haideţi domnu’ Chirciu, sunteţi un constructor cu experienţă, aveţi atâtea lucrări bine făcute. Ştiţi ce le-am spus?! Le-am spus că nu vreau să mai aud de proiecte transfrontaliere!

Marian Chirciu a spus că nu s-ar mai aventura într-un contract pe fonduri europene, fiindcă perioada în care se rezolvă formalităţile, avizele, aprobările, durează întotdeauna mai mult decât este prevăzut, apoi, timpul rămas pentru executarea lucrării rămâne extrem de scurt, astfel că se lucrează „nebuneşte”! În plus, după cum a păţit-o în proiectul de la Grădinari, a lucrat bine, corect, a terminat lucrarea la timp, a cheltuit foarte mulţi bani şi materiale, dar a rămas cu banii daţi, cu munca efectuată şi neplătit!

UPDATE 2, 27 iulie, ora 12.50 =============

Adevărul-adevărat!

Patronul firmei SC Help Trans din Oraviţa, Marian Chirciu, revine cu precizări importate. Marian Chirciu, afirmă fără echivoc, că relaţiile contractuale pe care le are în ceea ce priveşte construcţia pieţei din Grădinari sunt exclusiv cu Primăria Grădinari. Faţă de acest partener, SC Help Trans şi-a îndeplinit obligaţile contractuale, în vreme ce Primăria NU i-a plătit banii. Din câte ştie Marian Chirciu, modul în care s-a făcut finanţarea, respectiv modul în care NU s-a făcut finanţarea, au fost corecte, conform cu normele europene. Din moment ce Primăria Grădinari nu şi-a plătit partea de finanaţare, era corect şi legal ca fondurile europene să nu vireze banii aprobaţi, iniţial, pentru primărie. Deci, Marian Chirciu şi SC Help Trans nu au niciun diferend cu fondurile europene, ci cu Primăria Grădinari. Acesta este adevărul expus de Marian Chirciu, celelalte aspecte fiind păreri sau interpretări ale unor discuţii, cu diferite persoane.

(nota autorului – Am putea spune că nimeni nu e vinovat de faptul că piaţa din Grădinari a fost construită, e închisă şi pe ea cresc buruienile. Poate, numai Primăria Grădinari. Dar, din câte ştim, Primăria Grădinari a solicitat fonduri de la Ministerul Dezvoltării, dar nu i s-au aprobat „pentru a nu se crea un precedent”. Primăria a fost sfătuită să ia un împrumut. A solicitat un împrumut de la o bancă românească, pentru a-şi plăti cota parte de 2 la sută din proiect, dar banca nu i-a acordat împrumutul. Deci, nici statul nici instituţiile financiare din România NU au dorit să scoată Primăria din Grădinari (fostă Cacova) din situaţia disperată de c...at. Să înţelegem de aici că piaţa din Cacova NU trebuia construită?! Dar, cine trebuia să decidă că NU trebuia construită?! Sau, dacă trebuia construită şi a primit toate aprobările, de ce Cacova a fost abandonată, lăsată fără niciun sprijin? Pe de altă parte, constructorul, de bună credinţă, a fost prins într-un contract pe care şi l-a îndeplinit, iar acum a rămas cu o pagubă uriaşă. Cine îl despăgubeşte? Primăria Grădinari? Din ce bani, dacă n-are?).

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog