Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Mihai Novac Oraviţa, implementează în perioada 1 iulie 2015 – 30 aprilie 2016 proiectul de interes public „Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului”. Proiectul este destinat implicării unui număr mai mare de cetăţeni, în special a tinerilor din şcoli, în activităţi de voluntariat destinate protecţiei patrimoniului parcurilor naturale plasate în sudul Banatului.
În perioada 25-26 septembrie, a avut loc o monitorizare a stării mediului pe Dunăre, pe un traseu situat în Parcul Natural Porţile de Fier, între localităţile Moldova Nouă şi Dubova.
„Se constată o revenire a nivelului Dunării la cota dinaintea momentului aprilie 2015, când a început o cursă iraţională între factorii responsabili din România şi Serbia privind uzinarea apei din spatele barajului de la Hidrocentrala Porţile de Fier I, dar fauna acvatică din zona umedă Ostrovul Moldova Veche (sit Ramsar) nu s-a refăcut şi se apreciază că porţiunilor distruse cu ocazia acestui eveniment le vor trebui cca. 5 ani pentru a reveni la parametrii iniţiali.
La doi kilometri de la ieşirea din oraşul Moldova Nouă, pe DN 57, spre localitatea Coronini, între şosea şi malul Dunării este amplasat iazul de decantare a apelor de mină Tăuşani – Boşneag al SC. Moldomin Moldova Nouă. Iazul ocupă o suprafaţă de cca. 150 ha, din care 110 ha este neprotejată. Prin evaporarea/înfiltrarea apei, particulele de steril conţinând în special cupru şi zinc în suspensie s-au constituit în prezent, într-un depozit de nisip fin (praf) care este antrenat prin deflaţie de către vânturile predominante din zonă. Informaţiile prezentate de localnici confirmă faptul că cel mai recent fenomenul de deflaţie a avut loc în luna iulie 2015 fiind poluate cu reziduuri provenind din această zonă, localităţi şi terenuri din România şi Serbia“, se arată într-un comunicat de presă al GEC Nera.
Alte nereguli constatate în timpul monitorizării se referă la faptul că mai mulţi deţinători de terenuri de pe malul Dunării (11 cazuri), de pe raza comunelor Sicheviţa, Berzasca, Şviniţa şi Dubova au executat lucrări de construcţii în albia minoră a fluviului în dreptul propietăţii. Aceste lucrări contravin legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor. Pe platoul Ciucaru Mare, în zona de protecţie integrală a rezervaţiei naturale Cazanele Mari – Cazanele Mici, pasc turme de capre şi oi iar turiştii lasă în urmă vetre de foc. Au fost întâlnite numeroase exemplare degradate ale florei specifice rezervaţiei care sunt protejate prin lege. Apoi, între Moldova Veche şi Coronini, pe partea dreaptă a Drumului Naţional 57, există o mare cantitate de ambalaje de plastic care au fost transportate de vânt de la depozitele ilegale de deşeuri menajere din Moldova Nouă. Aspectul zonei face deservicii majore promovării turismului în Clisura Dunării.
În cadrul acestui comunicat de presă se solicită autorităţilor direct responsabile un punct de vedere privind gestionarea fenomenelor de agresiune împotriva mediului pe care voluntarii le-au constatatat cu ocazia monitorizării.
Cu ocazia evenimentului din 25 -26 iulie, voluntarii GEC Nera au distribuit vizitatorilor pliante privind promovarea voluntariatului şi a regulamentului activităţilor antropice din interiorul Parcului Natural Porţile de Fier.