Menu

Articol

Începe procesul lui Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni

Acuzați că în campania electorală pentru președinție din 2014 au făcut presiuni asupra mai multor primari din județ pentru a-l vota pe Klaus Iohannis, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și vicepreședintele suspendat al CJ vor veni astăzi în fața instanței Tribunalului Caraș-Severin, la prima înfățișare în procesul intentat lor de Direcția Națională Anticorupție.

În sarcina lui Sorin Frunzăverde, procurorii anticorupție au reținut „Săvârșirea infracțiunii de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite“. De aceeași faptă este acuzat și Ionesie Ghiorghioni dar, în plus, acesta va trebui să răspundă și pentru alte capete de acuzare, precum influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual și uz de fals, toate legate de accidentul de circulație în care a fost implicat.
Fiind la prima înfățișare în acest proces, ședința va avea loc în Cameră Preliminară, la care publicul nu are acces. Cel mai probabil, la termenul de astăzi se va lua în discuție sesizarea corectă a instanței cu privire la măsura controlului judiciar luată împotriva lui Sorin Frunzăverde. Asta înseamnă că judecătorii pot dispune ridicarea sau menținerea controlului judiciar, măsură dispusă de procurorii anticorupție. Totodată, celor doi inculpați le vor fi comunicate rechizitoriile.

Potrivit rechizitoriului DNA, „În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și de vicepreședinte al unui partid, asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în același partid politic, în scopul obținerii unor foloase necuvenite, respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului. Ulterior, în zilele de 12 și 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu 9 primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea și influența sa de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă.
De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primării în anii 2015 și 2016 (respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin)“.

Powered by Jasper Roberts - Blog