Menu

Articol

Înmânarea certificatelor de parlamentar s-a făcut într-un anonimat total (UPDATE)

Pentru prima dată în 26 de ani, momentul festiv al înmânării certificatelor doveditoare ale alegerii parlamentarilor a fost umbrit de proasta organizare care, teoretic, revenea Biroului Electoral de Circumscripție nr. 11 și Autorității Electorale Permanente.

La ora 9,30, unii parlamentari aleși în 11 decembrie erau convinși că certificatele trebuiau ridicate, fără festivism, de la sediul BEC, în timp ce alții auziseră că, totuși, înmînarea certificatelor urma să aibă loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, dar fără să li se precizeze ora. Tot ce aflaseră era că evenimentul fusese programat în jurul orei 10, precizare ambiguă, ce denotă lipsa de profesionalism a organizatorilor care au „omis“ să-l invite până și pe reprezentantul Consiliului județean, dar și să anunțe presa locală. Iar ca bulibășeala să fie totală, din cei șapte parlamentari, au fost prezenți doar trei: senatorul Marcel Vela, deputata Valeria Schelean-Șomfelean, ambii PNL, și deputatul PSD Ioan Spânu. Din câte am înțeles, ceilalți patru parlamentari: deputații social-democrați Ion Mocioalcă și Luminița Jivan, deputatul PMP Ion Tabugan, precum și senatorul PSD Ioan Chisăliță, au intrat mai devreme în posesia certificatelor.

Din aceste motive, festivitatea a fost atât de scurtă, încât ziariștii abia au avut timp să facă nişte fotografii. La plecare, doi dintre politicienii care ne vor reprezenta patru ani în parlament au făcut scurte declarații de presă, în timp ce Ion Spânu s-a grăbit să plece la București.

Marcel Vela, fost primar al Caransebeșului: „Este un nou început pentru România și Caraș-Severin. Mulțumesc BEC, Prefecturii și tuturor celor care s-au implicat în procesul electoral, unul mai corect decât cel din vară de la alegerile locale, cu 5.000 de voturi mai puțin anulate.

Felicit pe toți cei care au primit astăzi aceste mandate, dar în egală măsură și pe competitorii care nu au câștigat, dar au participat la procesul electoral, pentru că și ei au avut programe și năzuințe puse în slujba electoratului.

Mulțumesc celor care ne-au votat, celor care nu ne-au votat, precum și celor care nu s-au prezentat la vot, pentru că atitudinea lor ne dă de gândit în viitor“.

La al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, Valeria Schelean-Șomfelean ne-a mărturisit: „Pentru noi este important să recâștigăm încrederea cetățeanului în instituția parlamentului. Să nu mai fim puși în situația nefericită de a ne da acordul pentru ridicare imunității colegilor noștri în vederea urmăririi penale, reținerii sau arestării. Eu sper ca astfel de situații să fie tot mai puține, să ne putem concentra pentru elaborarea și votarea  legilor.

Toate partidele și toți parlamentarii ar trebui să lucreze în contul nevoilor cetățenilor, să susțină proiectele legislative, indiferent de culoarea politică“.

Chiar dacă organizatorii nu l-au invitat să ia parte la această festivitate, președinte Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a ținut și el să-i felicite și să-i îmbărbăteze pe noii parlamentari: „Aș vrea să le urez mult succes parlamentarilor de Caraș-Severin, cei care în urma alegerilor din 11 decembrie au câștigat mandate de deputați și de senatori. Au fost distribuite mandatele pentru a fi folosite de cei care le-au câștigat și, chiar dacă nu am fost invitat la eveniment, deși înmânarea mandatelor a avut loc în sala de ședințe a Consiliului județean, pe care le-am pus-o la dispoziție, le urez mult succes tuturor, indiferent de formațiunea politică din care fac parte“. 

UPDATE, ora 17,30  ================

Președintele Autorității Electorale Permanente ne-a sunat pentru a ne preciza că: „Potrivit art.14, lit. i, din Legea 208/2015, privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, Biroul Electoral de Circumscripție are atribuții în procesul de eliberare a certificatelor doveditoare a alegerii parlamentarului și nu Autoritatea Electorală Permanentă“.

Powered by Jasper Roberts - Blog