Hârtia ne arată negru pe alb că PSD a câștigat alegerile pentru consiliul județean organizate în Caraș-Severin. Nu mai contează că diferența dintre cele două formațiuni a fost de doar 276 de voturi și nici faptul că liberalii au câștigat cinci primării de oraș, față de două, câte revin oamenilor lui Ion Mocioalcă. Câștigătorul este câștigător. Este exact ca la fotbal, când, peste ani, nu se va mai ști că o echipă a dominat meciul de la un cap la altul, că a ratat din toate pozițiile, inclusiv cu poarta goală, iar cealaltă a câștigat ajutată de șansă sau de arbitru. Personal, sunt convins că Marcel Vela și liberalii săi sunt adevărații învingători ai competiței. Că rezultatul este unul mincinos, departe de realitatea de pe teren. Motivele pentru care consider asta sunt multe.
Înainte de alegeri, puțini erau cei care le acordau șanse liberalilor cărășeni. Mai mult, existau premisele unei înfrângeri rușinoase, cu primari, nu puțini la număr, care întorseseră spatele partidului și bătuseră palma cu liderii PSD, nu pentru că l-ar fi iubit pe Mocioalcă, ci pentru că onoarea și fair-play-ul sunt noțiuni abstracte și necunoscute de unii. Încă un cur pupat cu patimă nu mai contează pentru cei obișnuiți să muște mâna celui care i-a hranit spiritual. Între noi fie vorba, mâine-poimâine sunt gata să-i facă același lucru și lui Mocioalcă și partidului în care au poposit să-și odihnească mințile până la alegerile viitoare. Pe unii dintre ei i-aș numi traseiști, că tot e la modă expresia. Dar ca să fii traseist, înainte de toate trebuie să fii politician, or nu e cazul aici, când vorbești despre niște panglicari jalnici și marțafoi ce se vând pe un blid de linte.
Marcel Vela nu a încercat să-i oprească, deși unii dintre ei erau creația sa. Îi inventase și îi făcuse oameni. Își făcuseră un nume și erau respectați în comunitățiile lor datorită lui. Cu toate acestea, i-a lăsat să plece acolo unde aveau impresia că se simt bine, împliniți și fericiți, ca o dovadă că în România nimeni nu dă doi bani pe doctrinele de partid. Unii au văzut în această atitudine o stare de neputință și resemnare din partea președintelui PNL și începutul unei degringolade în partid ce se accentua în fiecare zi. Alții, mai grăbiți, îi numărau zilele în fruntea organizației județene. Între timp, Vela își anunțase plecarea din primărie, să-și încerce norocul la Consiliul județean. Zâmbete cu subînțeles, de bunăvoire din partea adversarilor politici și a celor cărora le promitea accesul publicului pe ușa din față a Consiliului județean și nu pe cea din dos, ca acum, ferită de ochii lumii. O mișcare inteligentă, pe care puțini au înțeles-o într-un moment în care vrabia din mână era mai sigură decât cioara de pe gard.
În pofida a ceea ce s-a spus despre el, Marcel Vela a dovedit în aceste ultime luni că este un politician adevărat. I-a scos, numai el știe de unde, pe Felix Borcean și Cristian Miclău și a câștigat cu ei primăriile din Caransebeș și Băile Herculane. A mizat pe Nelu Popa - Tăițelu la Reșița și Adi Torma la Moldova Nouă și s-a dovedit că are intuiție. L-au trădat câțiva primari de pe Valea Timișului, dar nu a pus la suflet, pentru că a știut să se concentreze pe lucruri noi, dovadă că a câștigat în locuri în care puțini se așteptau. Dar cartea cea mare a jucat-o la consiliul județean, mizând pe dorința spusă și nerostită a cărășenilor de a face în acest județ ceea ce face de peste zece ani în Caransebeș.
Și a reușit, dovadă că între PSD, cel care a racolat tot ce s-a putut, și PNL, golit de oportuniști, diferența la vot a fost de doar două zecimi! Iar disputa pentru șefia CJ Caraș-Severin nu este încă încheiată.
E și acesta un motiv în plus care face din Marcel Vela învingătorul acestor alegeri.